Cu puţin timp înainte de summitul NATO de la începutul lui decembrie cu preşedintele american Donald Trump, Germania ar urma să anunţe Alianţa că va cheltui 50,25 de miliarde de euro pe apărare în 2020, potrivit surselor.

Se estimează că suma reprezintă 1,42% din Produsul Intern Brut. Ţinta statelor membre ale NATO este o cotă de 2% din PIB pentru apărare. Cea mai recentă previziune pentru cheltuielile cu apărarea ale Germaniei în 2019 este de 1,36%.

La summitul NATO de anul trecut, Trump a refuzat să excludă a retragere a SUA din NATO dacă nu toţi aliaţii vor aloca în cât mai scurt timp 2% din PIB pentru apărare.

Preşedintele american a acuzat de mult timp ceea ce consideră a fi o împărţire nedreaptă a responsabilităţii financiare în cadrul NATO şi a atacat în special Germania pentru cheltuielile sale militare scăzute comparativ cu cele ale SUA.

La sediul NATO din Bruxelles, se speră că sporirea cheltuielilor cu apărarea de către ţări precum Germania va ajuta la aplanarea acestei dispute, comentează DPA.

NATO le-a cerut prin urmare tuturor aliaţilor să îşi prezinte planurile de buget pentru apărare pentru 2020 înainte de întâlnirea şefilor de stat şi de guvern de la Londra de la 3-4 decembrie. Noile cifre va fi discutate mai întâi la o reuniune a miniştrilor de externe ale ţărilor din NATO care va avea loc miercuri.