Guvernul de la Berlin a anuntat ca decizia sa in privinta acordarii unui ajutor de stat companiei Opel nu va tine cont de ceea ce se intampla in SUA cu cei trei constructori din Detroit.

Opel a anuntat ca are nevoie de circa un miliard de euro, ajutor guvernamental, intrucat situatia sa financiara a fost grav afectata de compania mama General Motors (GM).

„Nu putem spune inca daca acest lucru (n.r. ajutorul de stat) este necesar. Oficialii de la Berlin inca mai discuta pe aceasta tema”, a declarat purtatorul de cuvan al Guvernului german, Thomas Steg.

Acesta a precizat ca odata ce va fi facuta o solicitare concreta, guvernul va fi in masura sa ia o decizie clara. „Nu vom lua o decizie in functie de ceea ce se intampla in alte tari”, a adaugat Steg.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel a declarat anterior ca pana la Craciun, guvernul de la Berlin va lua o decizie in privinta ajutorului de stat pentru Opel.

Merkel a precizat ca situatia in care se afla Opel este una speciala, insa la nivelul Uniunii Europene au fost facute numeroase apeluri pentru acordarea pe scara larga a unui ajutor pentru industria auto.

Pe de alta parte, seful Comisiei de Competitie, Neelie Kroes a avertizat Germania si Franta sa nu se aventureze intr-o cursa cu SUA pentru subventionarea industriei auto.

Compania mama a Opel, General Motors, alaturi de Ford Motor si Chrysler sufera intens de pe urma scaderii drastice a cererii in America de Nord. Aceste trei companii au solicitat un ajutor de stat de la Washington.

Discutiile pe aceasta tema continua insa si acum, cu toate ca saptamana trecuta parea aproape sigura aprobarea fondurilor.

Sursa: ANE