Germania, într-un moment critic. Ar putea pierde 405 miliarde de euro până la finalul lui 2022

Ifo, institut de cercetare economică din Munchen, a înrăutăţit estimarea pe 2021 privind creşterea PIB-ului Germaniei la 3,7%, conform informațiilor transmise de dpa-international.com

„Criza provocată de pandemia de coronavirus afectează economia, iar restricţiile vor încetini redresarea”, a declarat Timo Wollmershaeuser, director în cadrul institutului de cercetare economică.

Potrivit acestuia, actuala criză ar urma să coste Germania 405 miliarde de euro până la finalul lui 2022.

Disparităţi în creșterea economiei germane

Numărul şomerilor ar urma să scadă uşor anul acesta, de la 2,7 milioane la 2,65 milioane, sau de la o rată a şomajului de 5,9% la 5,8%, în funcţie de evoluţia pandemiei, conform sursei menționate.

Un alt institut german de cercetare economică, IW, previzionează un avans al PIB-ului celei mai mari economii europene de 3% în 2021 şi avertizează că Germania nu va ajunge la nivelul de dinaintea crizei până în 2022.

„Există disparităţi în creştere în economia germană. În timp ce sectorul serviciilor este în regim de staţionare, industria ţării ajunge gradual la nivelul de dinaintea crizei, în special în urma majorării exporturilor către China şi Statele Unite”, subliniază analiştii IW.

Institutul de politici macroeconomice (IMK) este mai optimist, prognozând o creştere a economiei germane de 4,9% în 2021. În ciuda  restricţiilor şi a începutului lent al vaccinării, PIB-ul Germaniei „se va redresa semnificativ în 2021 şi în 2022”, datorită comerţului extern şi consumului privat, susţin analiştii de la IMK. Aceştia se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 4,2% în 2022.

Este demn de menționat că Angela Merkel a declarat miercuri, 24 martie, că renunţă la decizia privind impunerea unor restricţii mai severe pe perioada sărbătorilor de Paşte, recunoscând că ideea a fost o greşeală pe care şi-o asumă.

„Ideea unor restricţii severe de Paşte a fost creată cu cele mai bune intenţii”, a spus cancelarul, adăugând însă că planul a fost pripit şi nu ar putea fi pus în aplicare într-un timp atât de scurt.

Sursă foto: pixabay