Mai exact potrivit EFE, ministrul german de stat Helge Braun este de părere că toate călătoriile făcute în străinătate reprezintă un adevărat pericol, întrucât cei care revin în ţară pot aduce mutaţii ale coronavirusului, atât variante cunoscute cât şi necunoscute, relatează Agerpres.

Totodată, el a subliniat faptul că în momentul de față, plecările în interes de concediu sunt o ”adevărată problemă”.

”Virusul se răspândeşte atunci când călătorim” şi ”am spus mereu foarte clar că plecările în străinătate în scop turistic sunt în aceste momente cu adevărat o problemă”, a subliniat oficialul german în declaraţii acordate programului matinal al postului de ştiri NTV.

Helge Braun a mai exmplicat faptul că, problema nu este dacă incidenţa cumulată este mai mare sau mai mică într-o ţară sau în alta, ci faptul că este ”posibil ca în destinaţiile turistice să se adune persoane cu cele mai diverse mutaţii ale virusului’. În acest context, ministrul a atras atenţia că poate fi vorba despre mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 deja cunoscute sau care încă nu au fost detectate, pe care cetățenii oricărei țări le pot transmite mai departe.

Vacanța de Paști ar putea fi un pericol

Germania este din ce în ce mai îngrijorată, motiv pentru care, vacanţele din perioada Paştelui catolic, care are loc pe 4 aprilie şi sectorul turistic au fost printre temele reuniunii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o luni cu premierii landurilor germane.

La finalul discuțiilor, s-a decis un lockdown parţial pentru săptămâna Paştelui, când vor fi închise toate magazinele, cu excepţia celor alimentare. Totodată, vor fi limitate și reuniunile private. În același timp, Angela Merkel a avertizat că din cauza mutaţiei britanice a coronavirusului pandemia este într-o „creştere exponenţială”.

Totodată, Ministerul german al Transporturilor este și el îngrijorat la rândul său și a anunțat că poartă discuţii cu companiile aeriene pentru a le convinge să nu suplimenteze zborurile în această perioadă, după ce aceste companii au introdus noi curse, în special către Spania, o destinaţie preferată de turiştii germani.

Ministrul Helge Braun a mai subliniat faptul că, guvernul se aşteaptă de la companiile aeriene măcar să testeze pasagerii înainte de revenirea în Germania.

”Trăim o pandemie globală, aşadar oricine intră în Germania trebuie testat”, a indicat oficialul de la Berlin.

El a amintit faptul că, în anul 2020, după Paşte, sărbătorit atunci în lockdown, Germania a reuşit să înceapă vara cu un număr relativ redus de cazuri de COVID-19 şi cu restricţii rezonabile privind deplasările, obiectiv pe care guvernul german îl va urmări şi anul acesta.

”Dacă la vară vom avea cifre reduse de infectări şi până atunci vom fi oferit tuturor posibilitatea să se vaccineze, am putea reveni la normalitate”, a estimat oficialul german.