Importurile Germaniei au înregistrat în iunie cel mai semnificativ avans din ultimii trei ani, un semnal potrivit căruia cererea internă în cea mai mare economie din Europa rămâne solidă, în pofida tensiunilor geopolitice de peste hotare, transmite Reuters.

În iunie, importurile ajustate sezonier au urcat cu 4,5%, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin semnificativ, a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Aceasta este cea mai solidă creştere lunară din noiembrie 2010 până în prezent.

Exporturile au crescut în iunie cu 0,9%, în timp ce economiştii estimau un avans de 1,7% al importurilor şi de 0,5% al livrărilor peste hotare.

Excedentul comercial al Germaniei s-a atenuat în iunie la 16,2 miliarde de euro, de la 18,8 miliarde de euro în mai, în timp ce analiştii estimau un excedent de 17,5 miliarde de euro.

Excedentul comercial al Germaniei a urcat, în 2013, la un nivel record, de 198,9 miliarde de euro (269,9 miliarde de dolari), cel mai ridicat de la publicarea acestor date. În 2012, excedentul comercial a fost de 89,8 miliarde de euro.

Exporturile totale au scăzut anul trecut cu 0,2%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 1,2%. Este prima scădere anuală a exporturilor Germaniei de la criza economică globală din 2009.

Luna trecută, Banca Centrală a Germaniei a avertizat, în buletinul său lunar, că Produsul Intern Brut al Germaniei este posibil să fi stagnat în al doilea trimestru al acestui an în condiţiile în care îngrijorările geopolitice au afectat producţia industrială.

Destatis ar urma să dea publicităţii o estimare preliminară privind evoluţia PIB-ului în al doilea trimestru în data de 14 august. În primul trimestru al acestui an economia germană a înregistrat o creştere de 3,3% în ritm anual.AGERPRES