Întrebată dacă susţine propunerile de a ajuta alte state UE grav afectate de noul coronavirus prin intermediul bugetului UE şi emiterea de obligaţiuni UE, cancelarul german a spus că un articol al tratatului UE a permis deja astfel de acţiuni şi că a fost folosit în trecut pentru a finanţa un program european pentru munca part-time, potrivit news.ro

”Îmi pot imagina utilizarea pe parcurs a unor astfel de instrumente. Mai general vorbind, mi-ar plăcea să afirm că Germania nu doar că doreşte să fie solidară, dar şi că va acţiona în spirit de solidaritate”, a transmis Merkel.

Merkel a insistat că un astfel de act de solidaritate ar trebui să aibă loc în conformitate cu tratatele existente, dar a reiterat că bunăstarea germană depinde de bunăstarea partenerilor europeni.

”Desigur că trebuie să ţinem cont că toate ţările, toate ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns în această situaţie nu din vina lor. Este o pandemie”, a adăugat cancelarul german.

Modificarea tratatului UE

Cancelarul a afirmat că viitorul buget al UE va arăta foarte diferit şi mai mare decât s-a discutat înainte de pandemia de coronavirus.

Merkel a sugerat chiar că Germania este deschisă la modificarea tratatului UE dacă astfel vor fi accelerate măsurile de redresare economică, dar a avertizat că un astfel de proces ar dura prea mult.