Datele preliminare sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,7% după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia germană a înregistrat un avans de 0,4%.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,5% în perioada ianuarie-martie 2014, Destatis precizând că este vorba de cea mai mare creştere din ultimii doi ani.

Această creştere solidă se datorează în exclusivitate cererii interne, în condiţiile creşterii cheltuielilor publice şi a gospodăriilor, a precizat Oficiul federal de statistică, adăugând că vremea neobişnuit de caldă de la începutul anului a ajutat şi ea unele sectoare precum construcţiile. În schimb, comerţul extern, care timp de mai mulţi ani a stat la baza creşterii economice a Germaniei, a avut un rol de frână la începutul anului. 'Potrivit datelor preliminare, exporturile au scăzut la începutul anului în timp ce importurile au crescut comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut', a precizat Destatis.

Rămâne de văzut dacă prima economie europeană va putea să menţină acest ritm de creştere şi în lunile următoare. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se aşteaptă la o creştere economică de 1,7% în 2014 şi un avans de 2% în 2015.

Oficiul european de Statistică (Eurostat) va da joi publicităţii o estimare preliminară privind evoluţia PIB în zona euro şi UE joi, în jurul orei 12,00. AGERPRES