Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Energie confirmă că și-a transmis concluziile privind certificarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2 către Agenția Federală Germană de Rețea și consideră că eliberarea licenței nu va reprezenta o amenințare pentru aprovizionarea cu gaze către Europa, transmit reprezentanţii ministerului german, citaţi de agenţia TASS.

Nord Stream 2 nu reprezintă o amenințare la adresa securității aprovizionării cu gaze către Germania și UE

„Ministerul Afacerilor Economice a finalizat analiza consecințelor procesului de certificare Nord Stream 2 pentru securitatea aprovizionării și a predat-o astăzi Agenției Federale de Rețea”, a spus ministerul.

„Ministerul Afacerilor Economice și Energiei ajunge la o concluzie în evaluarea sa că eliberarea certificatelor nu reprezintă o amenințare la adresa securității aprovizionării cu gaze către Germania și UE”, a adăugat acesta.

Au existat consultări cu ţările vecine, care au avut ocazia să-şi expună argumentele

„Elaborarea concluziei a fost precedată de consultări cu țările vecine UE, ceea ce se reflectă în cele din urmă în analiză. Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria au avut ocazia să expună argumente”.

„Agenția Federală de Rețea va continua acum procedura de certificare și va investiga alte condiții cerute din punct de vedere legal”, a menționat ministerul din Germania. „Independența operatorului (a conductei față de furnizor – n.red.) nu a făcut obiectul încheierii Ministerului Afacerilor Economice”, a adăugat acesta.

Construcția conductei Nord Stream 2 s-a încheiat pe 10 septembrie a acestui an.