Puternica creştere economică va face ca Germania să înregistreze anul acesta cel mai redus nivel al şomajului începând din 1992, conform calculelor Asociaţiei Germane a Camerelor de Industrie şi Comerţ (DIHK), prezentate de ‘Berliner Zeitung’.

DIHK semnalează, în estimările sale conjuncturale, că, în 2010, media şomerilor în Germania va ajunge la 3,2 milioane persoane, cu peste 250.000 mai puţine faţă de 2009, informează agenţia EFE.

‘Astfel, numărul şomerilor va atinge cel mai scăzut nivel după cel din 1992’, a declarat preşedintele Asociaţiei, Hans-Heinrich Driftmann, subliniind că reducerea şomajului ‘se produce pentru prima oară după cea mai gravă criză din ultimii 81 de ani’.

După ce a reamintit că, în urmă cu cinci ani, se înregistrau cu 1,6 milioane şomeri mai mult ca în prezent, Driftmann a comentat că recuperarea economică va face posibilă o mare diminuare a şomajului şi crearea, în a doua parte a anului, a până la 100.000 de locuri de muncă.

Studiul DIHK atribuie această creare de locuri de muncă întreprinderilor mici şi mijlocii şi, în special, sectorului serviciilor.

În ceea ce priveşte marile industrii, consideră că acestea au stopat reducerea de locuri de muncă şi au depăşit faza de reduceri şi aplicare a aşa-zisei ‘Kurzarbeit’, scurtarea săptămânii de lucru.

SURSA: Agerpres