Olaf Scholz ar putea fi forțat să demisioneze

Partidul Social Democrat (SPD), principalul partid de guvernare din Germania, se confruntă cu o scădere semnificativă a popularității. Asta, potrivit sondajelor de la sfârșitul anului 2023. Aprobarea partidului a scăzut de la 20% la 15%, conform unui sondaj INSA pentru BILD din 31 decembrie.

Situația este îngrijorătoare și din perspectiva diferenței față de Uniunea Creștin-Democrată (CDU). Aceasta a crescut de la 6 la 17 puncte procentuale, CDU având acum 32% în sondaje.

Ziarele germane BILD și italian La Repubblica aduc în discuție zvonuri care au circulat în Bundestag. Cele două ziare menționate nu au deconspirat sursele acestor zvonuri. Există speculații că cancelarul ar putea fi forțat să demisioneze în 2024.

Se discută deja despre un posibil succesor, menționat într-o aripă a social-democraților: Boris Pistorius (63 de ani), ministrul federal al Apărării, care se bucură de o popularitate mai mare în rândul populației.

Scandalul „Wirecard” ar putea aduce finalul mandatului actualului cancelar

Motivul schimbării la Cancelaria Germaniei se leagă de scandalul în jurul companiei de fraudă Wirecard și a patronului acesteia, Jan Marsalek (43 de ani), care s-a ascuns. Conform a două surse anonime citate de corespondentul ziarului italian la Berlin. Se speculează că acesta ar fi în Moscova. Și ar juca un rol în serviciul secret al lui Putin, FSB, potrivit noilor informații provenite din Marea Britanie și Statele Unite.

Olaf Scholz se afla în această funcție când a ieșit la iveală cel mai mare scandal din istoria economică a Germaniei de la cel de-al Doilea Război Mondial în 2020. În timpul mandatului său de ministru de finanțe în guvernul Merkel, Scholz era responsabil pentru autoritatea de reglementare financiară BaFin, care nu a detectat frauda de miliarde de dolari. Aceasta este legată de rezervări fictive de bilete de avion. De asemenea, Wirecard, furnizorul de servicii financiare implicat în scandal, era partener al guvernului federal. Și procesa plăți sensibile pentru Serviciul Federal de Informații (FSB).

Când a devenit cunoscut acest lucru, membrii partidului Verde au ieșit pe baricade. Ei și-au asumat rolul de opoziție de atunci. Lisa Paus (55 de ani), actualul ministru al familiei în cabinetul lui Scholz, a declarat:

„Informația confirmă legătura de mult timp suspectată între BND și Wirecard”.

Ea a continuat afirmând:

„Guvernul federal se eschivează când vine vorba de clarificări. Comisia de anchetă trebuie să facă în sfârșit lumină în această chestiune”.

Scholz neagă amestecul

Olaf Scholz a negat întotdeauna responsabilitatea comună pentru acest scandal. Cu toate acestea, criticii au adus acuzații la adresa BaFin și, implicit, la adresa Ministerului de Finanțe pentru eșecul de la început. Jurnalistul italian menționează că până în prezent, Ministerul de Finanțe a respins orice solicitare de a face publice întâlnirile dintre șeful Wirecard, Scholz și colaboratorii săi.

Faptul că aceste speculații provin dintr-un ziar italian și ajung în atenția publică din Germania indică starea de criză din peisajul politic de la Berlin, conform observațiilor făcute de BILD.

Cu toate acestea, există dubii semnificative cu privire la viabilitatea unui scenariu de lovitură internă în SPD în favoarea lui Pistorius. Pe de o parte, întregul SPD tocmai s-a aliniat în spatele lui Scholz la conferința de partid. Pe de altă parte, dacă, așa cum s-a sugerat, aripa stângă a partidului răspândește zvonuri despre presupusele ținte ale cancelarului, de ce ar dori acesta din urmă să-l numească pe Boris Pistorius în funcția de cancelar?

Pistorius tocmai a solicitat ca Germania să devină „pregătită de război”. O afirmație pentru care, până de curând, tinerii SPD (Jusos), tradițional de stânga, ar fi cerut probabil excluderea din partid.