Într-un comunicat de presă publicat miercuri, Bundesbank a informat că în 2015 a repatriat aproximativ 110 tone de aur de la Paris şi puţin sub 100 de tone de aur de la New York. În urma acestor transferuri, 40% din rezervele de aur ale Germaniei sunt deţinute la Frankfurt, o cantitate comparabilă fiind deţinută în depozitele clădirii Federal Reserve din New York. 'Cu aproximativ 1.403 tone de aur, Frankfurt-ul este de la finele anului trecut cea mai mare locaţie de stocare a noastră, devansând New York-ul', a declarat Carl-Ludwig Thiele, membru în boardul Bundesbank. 

În urma crizei datoriilor din zona euro, o mare parte din populaţia Germaniei şi-a exprimat dorinţa ca un procent mai mare din rezerva de 3.381 de tone de aur să fie stocată acasă iar unii au ridicat semne de întrebare cu privire la existenţa acestor rezerve. În replică, Bundesbank a publicat recent o lista detaliată cu locaţia, numărul de inventar, greutatea şi puritatea fiecărui lingou din rezerva sa. 

În următorii cinci ani, Bundesbank intenţionează să repatrieze alte 307 de tone din rezervele sale de aur astfel că în 2020 mai mult de jumătate din aurul Germaniei va fi stocat în interiorul graniţelor ţării, aproximativ o treime la Federal Reserve şi restul de 13% la Bank of England. În schimb, Bundesbank nu va mai depozita aur la Banca Centrală a Franţei. 

Păstrarea peste hotare a rezervei de aur a Germaniei este o moştenire a sistemului Bretton Woods, înfiinţat la finele celui de-al doilea război mondial. Pe lângă rezervele stocate în SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra şi New York-ul sunt principalele centre pentru tranzacţiile cu aur precum şi două centre valutare globale iar în situaţii de criză aurul stocat în aceste centre poate fi convertit în lire sterline sau dolari. 

Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, după cea a SUA. Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), rezerva de aur a Germaniei este de aproape două ori mai mare decât cea a Chinei. 

În prezent, aurul este un activ atractiv din cauza volatilităţii crescute înregistrată în ultimele săptămâni pe pieţele bursiere. Statutul de valoare de refugiu al aurului este unul recunoscut iar în perioade dificile investitorii se îndreaptă spre aur. 

AGERPRES