Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a îndemnat China să înceteze recrutarea de foști piloți din cadrul forțelor aeriene germane (Luftwaffe) în scopul antrenării piloților chinezi. Această practică generează îngrijorarea că Beijingul ar putea avea acces la informații sensibile ale NATO.

În urma unei întrevederi cu omologul său chinez Li Shangfu Li în cadrul unei conferințe de securitate din Singapore, Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a informat presa că a abordat problema presupuselor piloți germani din Bundeswehr care ar fi fost recrutați pentru a oferi pregătire piloților militari chinezi.

Exprimându-și poziția fermă pe această temă, ministrul german a subliniat că a transmis așteptările sale ca această practică să înceteze fără întârziere, subliniind aspectul de reciprocitate, sugerând că ministrul chinez ar fi probabil nemulțumit dacă situația ar fi inversată. Potrivit lui Pistorius, ministrul chinez nu a negat în mod categoric chestiunea, dar a oferit o perspectivă care a încercat să minimalizeze importanța acesteia.

Mai mulți foști piloți ai armatei germane au fost recrutați de China

Vineri, publicația germană de știri Der Spiegel și televiziunea publică ZDF au dezvăluit că mai mulți foști piloți ai armatei germane au fost recrutați de China în ultimii ani pentru a asigura pregătirea piloților săi militari. Piloții germani au primit plăți prin intermediul unor companii-paravan cu sediul în Seychelles și există acuzații potrivit cărora unii dintre ei au fost angajați de o companie asociată cu un membru al serviciilor de informații chineze.

Potrivit rapoartelor din sursele media germane menționate mai sus, chestiunea este investigată de câteva săptămâni de către comisia de supraveghere a serviciilor de informații din Bundestag, parlamentul federal al Germaniei.

„Suntem îngrijoraţi că aceşti militari, după ce au lucrat pentru statul german, pot avea locuri de muncă prin care trădează secrete de stat”, a declarat postului ZDF preşedintele acestei comisii, Konstantin von Notz.

Motiv de îngrijorare pentru Berlin

Antrenați pe avioane Eurofighter și participanți la exerciții NATO, acești piloți germani reprezintă acum un motiv de îngrijorare la Berlin, deoarece există temeri că China ar fi putut avea acces la secretele tactice și de intervenție ale NATO.

Având în vedere cazurile similare care au ieșit la iveală în Marea Britanie și în Statele Unite în ultimii ani, ministerul german al apărării are în vedere lansarea unei anchete.