„Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, a spus Stassis,  într-un comunicat de presă, scrie news.ro

Georgios Stassis consideră că pe piaţa energiei trebuie să predomine perspectiva pe termen lung şi nu comportamente speculative, lipsite de responsabilitate. "În aceste momente dificile, putem cu adevărat să distingem între jucătorii din piață care fac ceea ce au promis și cei care își încalcă angajamentele", a spus managerul Enel.

Enel a luat în calcul şi s-a pregătit pentru toate scenariile posibile, pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate faţă de clienţi, susţine directorul companiei. 

„Aceasta nu este o sarcină uşoară. Dimpotrivă, este una foarte dificilă, însă noi credem că o piaţă concurenţială poate oferi cele mai bune rezultate clienţilor doar dacă contractele şi angajamentele sunt respectate cu bună credinţă”, a menţionat Stassis.

Potrivit Enel,  jucătorii din piaţă şi autorităţile tebuie să folosească prilej pentru a învăta din experienţa actuală şi pentru se asigura că sunt pregătiţi pentru astfel de condiţii de piaţă dificile.

„Cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piaţa va deveni cu adevărat competitivă, asigurând preţuri şi contracte corecte tuturor clienţilor”, a spus managerul Enel. 

Drectorul cere descurajarea acţiunilor speculative, care urmăresc obţinerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte şi lipsite de responsabilitate, este esenţială pentru protejarea intereselor tuturor părţilor implicate: clienţi, furnizori de servicii şi instituţiile implicate.

Enel susţine că energia din surse eoliene s-a dovedit a avea un rol crucial pentru stabilitatea sistemului, ceea ce ar demostra necesitatea unei soluţii pentru asigurarea supravieţuirii acestui sector.

„Lecţia pe care o putem învăţa din această situaţie este importanţa unui cadru de reglementare predictibil şi cu o viziune pe termen lung. Această lecţie este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără şi situaţia sectorului energiilor regenerabile”, a afirmat Stassis.

Enel a menţionat că, în perioada cu vreme rece, energia eoliană s-a dovedit utilă pentru România. 

„În săptămânile trecute, marcate de condiţii de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum şi având un efect benefic, de moderare a preţurilor pe piaţă. Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situaţie disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin”, a spus Stassis.

Enel cere o reglementare în acest sens, precizând că un proiect de ordonanţă de urgenţă vizând noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană.

În 16 decembrie 2016, Comisia Europeană a autorizat modificările aduse schemei de sprijin prin certificate verzi pentru pentru producţia de energie din surse regenerabile.

Reacţia vine după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declanşat investigaţii la două companii din sectorul energiei electrice, în urma unei sesizări făcută de OPCOM, care a atenţionat autoritatea privind practici de tranzacţionare suspecte ce pot duce la posibile manipulări ale preţului.
Sursa: news.ro