„Cu toţii ştiţi, mediul privat de acolo, că există instrument, dar vă feriţi dintr-o autocenzură ideologică, aşa e părerea mea, vă rog să mă scuzaţi dacă greşesc, să pronunţaţi termenul: impozitarea veniturilor globale în mod progresiv. Acesta este stabilizator automat, e redistribuţie, e creştere incluzivă, toate ţările dezvoltate la care facem referire în grafice au aşa ceva. Nu trebuie să avem nişte cote foarte descurajante, pot să fie şi foarte slab-progresiv, moderat, ultra-moderat. Dar trebuie, după părerea mea, să avem după 30 de ani o situaţie de tranziţie, de transformări profunde economico-sociale, o situaţie clară a modului de distribuţie a veniturilor şi a averii în societate, să aşezăm impozite pe proprietate, care, iată, sunt benefice din punct de vedere al ciclului economic, pe de o parte, impozite pe venit, de asemenea, fără să fie descurajată munca. Dar nu puteţi să omiteţi, vorbind despre finanţele publice ale unei ţări, acest instrument modern, care este introdus la anii 1900 în toate ţările dezvoltate şi l-au ţinut până acum, faţă de noi, care l-am introdus în 2000 şi am renunţat în 2005”, a afirmat Florin Georgescu. 

Potrivit acestuia, atunci când se discută despre politicile pro-ciclice sunt văzute numai creşterea salariului minim şi reducerea TVA, însă politici pro-ciclice sunt şi reducerea CAS pentru angajator sau reducerea impozitului pe dividende. 

„Impozitarea globală a veniturilor, cred că e clar pentru toată lumea, în orice ţară civilizată există. Dar, atenţie! ‘Globală’ înseamnă toate formele de venit, pentru că s-ar putea ca politicienii noştri să înţeleagă global că impozităm progresiv salariile, ceea ce nu cred că ar fi bine deloc, în timp ce alte forme de venit, dividende, PFA-uri, mici întreprinderi, drepturi de autor, chirii, tot felul de lucruri de felul acesta să rămână în afara impozitării. Ceea ce ar fi complet greşit. Deci, să fim serioşi! Ştiu, distribuţia veniturilor în România este inegală. Coeficientul gini arată o inegalitate mare a veniturilor, dar, dacă ne uităm în detaliu, o să vedem că inegalitatea nu vine numai din salarii, ci vine din alte forme de venit. Marile averi în România nu s-au făcut din salarii”, a susţinut, la rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Popescu.
AGERPRES