Soros, care a avertizat înaintea referendumului de joi asupra unui colaps financiar în cazul în care Marea Britanie votează să părăsească UE, a declarat de asemenea că efectele deciziei probabil vor afecta Marea Britanie.

"Marea Britanie în cele din urmă ar putea sau nu fi relativ mai bine decât alte ţări prin ieşirea din UE, dar economia şi oamenii ei vor suferi în mod semnificativ pe termen scurt şi mediu", a scris el într-un comentariu pe site-ul Project Syndicate.
   
Soros a realizat profituri uriaşe în 1992 când a pariat contra lirei britanice retrasă din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM), aminteşte Reuters.
 
 El a avertizat cu privire la un colaps similar la începutul acestei săptămâni, înainte de vot, şi a prezis că victoria Brexit-ului va prăbuşi lira sterlină cu cel puţin 15%, probabil chiar mai mult de 20%, pentru a ajunge sub 1,15 dolari, într-un articol în ziarul britanic The Guardian.
   
Vineri, lira sterlină a coborât în jur de 10% la sută, la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, dar nu a ajuns niciodată sub 1,32 dolari. Nu se cunoaşte dacă Soros a pariat contra lirei. Un purtător de cuvânt al lui Soros a refuzat să comenteze dacă investitorul a făcut bani la pariuri pentru Brexit, notează Reuters.
   
"Acum, scenariul catastrofal de care mulţi se temeau s-a materializat, ceea ce face dezintegrarea UE practic ireversibilă", a scris Soros. "Pieţele financiare din întreaga lume probabil vor rămâne în criză atât timp cât procesul lung şi complicat al divorţului politic şi economic de UE este negociat", adaugă el.
   
Potrivit lui Soros, consecinţele pentru economia reală ar fi comparabile cu criza financiară din 2007-2008.
   
UE a încetat să îşi satisfacă cetăţenii şi aspiraţiile lor, adaugă el, chemând totodată la reconstrucţia ei.
   
"După Brexit, noi toţi cei care credem în valorile şi principiile pe baza cărora UE a fost concepută trebuie să ne strângem pentru a o salva reconstruind-o temeinic", a scris el. "Sunt convins că în timp ce consecinţele Brexit-ului vor apărea în următoarele săptămâni şi luni, tot mai mulţi oameni ni se vor alătura", adaugă el.

SURSA: Agerpres