Generalul american a condamnat zborurile militare chineze din Malaezia și Taiwan, descriindu-le drept acțiuni „destabilizatoare.”

Săptămâna aceasta, 16 avioane chineze au zburat peste apele insulei Borneo, determinând forțele aeriene ale Malaeziei să trimită avioane de vînătoare.

Avioanele de transport militar chineze au apărut în largul insulei Borneo, deasupra unei porţiuni a Mării Chinei de Sud, pe care ambele state o revendică. Vietnam, Filipine, Brunei şi Taiwan au de asemenea revendicări asupra Mării Chinei de Sud.

Generalul Kenneth Wilsbach a declarat că aceste activități și un număr tot mai mare de incursiuni în zona de apărare antiaeriană din Taiwan se adaugă pe lista „activităților destabilizatoare” chineze din regiune.

Potrivit oficialului american, China încearcă să revină la era statelor vasale. El a comparat Partidul Comunist Chinez cu împărații chinezi, care pretindeau fidelitate din partea vecinilor lor.

Este „clar” că Beijingul își propune să fie singura superputere și se așteaptă ca alte țări să se ploconească în fața sa, a declarat generalul american.

„Ei nu cred că pot exista mai multe superputeri. Consideră că nu poate exista decât o singură putere, și vor să se întoarcă la zilele de glorie ale Chinei imperiale, când celelalte state erau vasale și ascultau de împărat”, a spus Wilsbach.