Taiwanul se pregătește de o invazie a Chinei. Începe cu submarinele

Taiwanul a început să construiască o flotă de submarine de ultimă generație pentru a-și spori capacitățile de apărare și pentru a contesta puterea navală chineză, scrie NationalInterest.

O flotă mare de submarine de atac taiwaneze modernizate poate impune costuri serioase navelor chineze care operează în Strâmtoarea Taiwanului. De asemenea, pot bloca o potențială incursiune chineză, prevenind o anexare rapidă și ușoară a insulei, oferind aliaților Taiwanului timp suficient pentru a coordona un răspuns militar.

Orice flotă chineză ar trebui să traverseze Strâmtoarea Taiwan în cazul unei invazii, iar aici viitoarele submarine ar avea o importanță strategică. Noile unități urmează să înlocuiască actuala flota de patru submarine a Taiwanului, vechi de aproape 75 de ani.

În ceea ce privește prima rundă de vânzări de arme către Taiwan sub administrația Biden, ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a confirmat că SUA au aprobat o serie de contracte de export care includ hardware militar. Componentele exacte pentru submarine nu au fost specificate, dar Ministerul Apărării a precizat că există trei elemente pe care Taiwanul nu le poate produce: sonare digitale, sisteme integrate de luptă și sisteme de echipamente auxiliare.

În paralel, Marina din Taiwan a anunțat că a început lucrările de construcție a primului submarin diesel-electric. Submarinele diesel sunt mai ușor de construit și chiar mai ieftin decât cele nucleare, iar sub apă produc mai puțin zgomot.

Capacitățile submarinului rămân neclare, dar designul sugerează că noul submarin va include torpile Mark 48 și rachete anti-navă Harpoon.

Primul submarin de atac al Taiwanului ar urma să fie finalizat în 2024, cu încercări maritime și punere în funcțiune programate pentru anul următor. Viitoarea navă va fi prima dintr-o linie de opt submarine noi care ar trebui să coste 16 miliarde de dolari.

Sursa foto: Dreamstime