Global Times este un tabloid de propagandă a Partidului Comunist Chinez, iar Hu Xijin, redactorul şef al acestuia a publicat un editorial agresiv la adresa Statelor Unite, pe care le amenință „o confruntare nucleară intensă”.

Totodată, acesta arată că programul armelor nucleare al Chinei este esenţial pentru „descurajarea strategică” a SUA, relatează The Sun.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru o confruntare intensă între China şi SUA. Conform unui atare scenariu, un număr mare de rachete Dongfeng-41 ( rachetă balistică intercontinentală de ultimă generaţie) şi JL-2 şi JL-3 (rachete balistice intercontinentale lansate de pe submarin) vor constitui baza impunerii voinţei noastre strategice.

Numărul focoaselor nucleare trebuie să atingă un volum capabil să producă fiori elitei americane dacă cumva le-ar trece prin minte să se angajeze într-o confruntare militară cu China”, a scris Hu Xijin, redactorul şef al Global Times.

În același timp, redactorul tabloidului a mai subliniat faptul că este „important să creştem accelerat arsenalul de focoase nucleare şi rachete” în contextul „intensificării măsurilor strategice ale SUA împotriva Chinei”.

Reacția agenției de presă Xinhuia

Agenţia oficială de presă Xinhuia a reacționat și ea după publicare editorialului. Aceasta consideră că acest editoriat poate reprezenta ”piatra de temelie a descurajării strategice a Chinei contra SUA”.

Totodată, se mai menționează faptul că în ultima perioadă, ostilitatea SUA la adersa Chinei a ajuns la cote ”inflamante” și este necesar ca China să folosească forța.

„Este piatra de temelie a descurajării strategice a Chinei contra SUA. Pe această bază, vom putea gestiona în mod activ şi cu calm divergenţele cu Washington-ul astfel încât să evităm iscarea unui război din pricina unui incident minor.

Ostilitatea SUA la adresa Chinei a crescut la cote inflamante. E necesar să ne folosim de forţă şi consecinţe pe care SUA nu şi le permite în cazul în care ar lua în considerare mişcări riscante, care să le oblige la reţinere”.

Preşedintele Chinei Xi Jinping îşi propune să aducă armata chineză la acelaşi nivel cu a SUA în cursul următorului deceniu şi în cele din urmă să o depăşească. Acest editorial vine în contextul în care preşedintele chinez i-a îndemnat luni pe membrii seniori ai Partidului Comunist să acţioneze astfel încât China să-şi „extindă continuu cercul de prieteni cu cei care înţeleg China şi îi arată prietenie”, a relatat agenţia oficială de presă Xinhuia preluată de Bloomberg.

În același timp, sursa citată mai precizează că Beijingul ar trebui să-şi controleze tonul în comunicarea sa cu liderii lumii pentru a suna deopotrivă „încrezător şi deschis, modest şi respectuos”.

Planurile Chinei

De menționat este faptul că, în cursul săptămânii trecute, China a dezvăluit planuri pentru un nou bombardier, Xian H-20, capabil să lovească baze militare americane din Pacific.

Mai exact, Institutul pentru Studii de Apărare şi Securitate Royal United Services a sugerat că noul bombardier al Chinei ar putea constitui „o capabilitate intercontinentală de proiecţie a puterii”.

Trebuie subliniat faptul că Xian H-20 ar avea capacitatea să ţintească până la al doilea grup de insule (denumirea Chinei pentru teritoriile şi apele de pe coasta estică a Chinei), adică până la bazele americane din Guam.

Jon Grevatt, analist pentru regiunea Asia-Pacific la Janes susține că în cazul în care avionul va deveni operațional va avea un potențial de-a dreptul revoluționar.

„Dacă avionul devine operaţional are potenţialul să fie revoluţionar”, a declarat pentru South China Morning Post Jon Grevatt, analist pentru regiunea Asia-Pacific la Janes, companie open-source de informaţii din domeniul securităţii.