Disconfort, răceli, haine groase, mai puține ieșiri în parc iarna

Iarna? Pentru unii, ea înseamnă disconfort, răceli, haine groase, mai puține ieșiri în parc și zile mai multe petrecute în casă. Alții abia așteaptă ca gerul să le biciuiască obrajii și primii fulgi de zăpadă să le cadă pe față.

Ei sunt, de obicei, în tabăra celor care preferă aerul curat, cât mai rece, chiar și în casă. Aceștia spun că preferă  să stea în casă cu mănuși și haine groase, ținând geamul deschis mare parte a zilei, decât să aibă seznația că se sufocă, potrivit  Familyhandyman.

Este bine să ții fereastra deschisă pe tot parcursul anului? Iată ce spune expertul în încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), Brad Roberson.

De ce e bine să ținem fereastra deschisă

Rathey spune că, în general, casele construite în ultimii 50 de ani sunt mult mai etanș, decât cele ridicate înainte de embargourile petroliere din anii 1970. Prin urmare, casele mai noi tind să fie mai eficiente din punct de vedere energetic, deși există și un dezavantaj: aerul proaspăt pătrunde mai greu. Aerul care, în mod normal, circula prin ferestre, uși și mansarde, prin curenți de aer, acum  recirculează prin casă.

Deschiderea unei ferestre pentru a face schimb de aer viciat, oferă câteva beneficii specifice:

Calitatea aerului este îmbunătățită

Deschiderea unei ferestre poate reduce poluanții din aerul din interior, cum ar fi dioxidul de carbon, vaporii de la produsele de curățare și produsele secundare ale combustibilului pentru gătit

Controlul umidității

Aerul uscat din timpul iernii poate afecta pielea și plămânii. „Aerul proaspăt poate ajuta la reglarea nivelului de umiditate din interior”, spune Roberson, „prevenind uscarea excesivă”.

Eliminarea mirosurilor

Chiar și cu o hotă sau un ventilator de evacuare, mirosurile din bucătărie pătrund în fiecare colț și colț al casei, de aceee trebuie aerisit cât mai des pentru a scăpa de acele mirosuri.

Bunăstare mintală

Faptul că acum se întunecă foarte devreme poate fi deprimant, dar deschiderea unei ferestre poate fi de ajutor. „Unii oameni cred că aerul proaspăt este revigorant și vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit și starea generală de bine”, spune Robertson.

Ar trebui să lăsați o fereastră deschisă pe tot parcursul anului?

Asta depinde de circumstanțele și preferințele fiecăruia. „Lăsarea ferestrei deschise pe tot parcursul anului nu este, în general, recomandată”, spune Roberson.

„În timpul iernii este mai eficient, din punct de vedere energetic, să ținem ferestrele închise pentru a menține căldura. Vara, s-ar putea să doriți să deschideți ferestrele pentru a ventila casa”, adaugă el.

Când deschideți geamul, autormat pierdeți și căldura din casă. Acest lucru ar putea reduce eficiența energetică  și ar putea crește factura la energie.

„Dacă încercați să îmbunătățiți calitatea aerului din interior, să controlați umiditatea sau pur și simplu să vă bucurați de beneficiile aerului proaspăt, deschiderea, ocazională, a unei ferestre poate fi utilă”, spune Roberson.