Ce trebuie să știe cei care au centrale termice

Factura de gaze poate să fie mai mică dacă folosim o anumită setare pe care trebuie să o facă cei care au centrale termice de apartament.

Un român a cerut sfaturi online despre setările pentru centrala pe care o are. El a încercat să afle de la cei care se pricep cum poate să consume mai puțin și să aibă și confort termic.

„Am nevoie de niște sfaturi și nu cred că doar eu. Se dă un apartament la 4/4, 3 camere, vreo 65 mp utili, izolat exterior, geamuri termopan (cam vechi, e drept). Centrală termică veche, montată în 2005, termostat programabil pe ore.

Acum… Oricât aș încerca, nu văd că fac vreo economie simțitoare la gaze. Am cumpărat și termostat programabil, astfel încât când nu sunt acasă e la 18,5 grade, de pe la ora 18, e 19 grade, de la ora 19 la 19.5, de la ora 21 parcă, la 21 de grade, iar de la ora 23:59 la 19.5 grade, până la 5 de dimineață, când iar e la 21, până la 6, când ajunge la 18:30.

Aproximativ, nu sunt acasă să văd exact setarea. Cu toate astea, am dat citirea pe 14 ale lunii și deja am 87 mc consumați.

Poate există specialiști în instalații pe grup care mă pot sfătui cum să setez temperatura pentru a consuma mai puțin și a menține o temperatură de confort. Sunt convins că la prețul de azi al gazelor, nu doar eu am nevoie de astfel de sfaturi”, a scris bărbatul pe grupul Buget de familie.

Centrala să fie lăsată pe o singură temperatură

Mai mulți dintre internauții care au văzut îngrijorarea omului i-au răspuns acestuia. Unii dintre ei au spus că centrala trebuie lăsată setată la o singură temperatură. Pentru că se răcesc pereții și după merge mult până ajunge la temperatura dorită.

Altul a scris că are temperatura constantă la 21.5 la o casă de 120 mp, iarna trecută nu am depășit 170 m³. Dar nu doar asta contează, contează și izolația apartamentului, spuneți că centrala este una veche, deci nu este în condensare e așa că consumă mai mult. Cel mai bine este cu o singură temperatura setată. Centrală pentru a crește temperatura cu două grade, muncește mai bine de 2 ore.

„Eu cred că e prea mare bătaie de cap cu atâtea setări. Când sunteți acasă lăsați pe temperatura dorită, gen 20 – 21 grade, cât să aveți confort. Când plecați de acasă, în acel interval reduceți temperatura până pe la 18-19 grade”.

Altcineva a opinat că s-au făcut studii și se economisește 6% din factură la fiecare grad scăzut. Deci dacă ar fia vut până acum 22 grade în casă și scădea la 21 economisea 6 %. Dacă scădea la 20 economisea 12%.