Divizia de energie a companiei americane General Electric a incheiat contracte cu Qatar si Kuweit in valoare totala de peste 1,8 miliarde de dolari pentru furnizarea a 32 de turbine cu gaz si echipamente suplimentare pentru proiectele de centrale electrice, informeaza un comunicat GE Electric. In prezent, comenzile si angajamentele GE Energy pentru proiectele din Orientul Mijlociu se ridica la o valoare totala de peste 3,5 miliarde de dolari.

In cadrul primului dintre noile contracte anuntate, GE va furniza 20 de turbine cu gaz catre Kharafi National din Kuweit pentru centrala electrica Sabiya, ceea ce va creste capacitatea energetica a statului Kuweit cu peste 2,5 gigawati. Expedierea acestora este planificata pentru perioada octombrie 2007 – iunie 2008. Etapa de lansare in functiune a noilor unitati este preconizata sa inceapa in mai 2008 si sa se finalizeze in septembrie 2008. 

In cadrul celui de-al doilea proiect, GE va furniza servicii pentru sistemele de centrale electrice, aburi si gaze catre o centrala electrica cu capacitate de doi gigawati din Qatar – cea mai mare unitate de acest tip din tara si una dintre cele mai mari din Orientul Mijlociu. GE va furniza sase turbine cu gaz, sase generatoare, trei turbine cu abur si doua turbine cu gaz de alt tip. Contractul GE include si furnizarea de echipamente suplimentare pentru centrale, servicii de consultanta tehnica, darea in functiune, teste de performanta si cursuri de formare. Pe baza unui contract separat de furnizare de servicii, GE va furniza servicii de intretinere timp de 12 ani, incluzand doua cicluri majore de verificare.

Cel de-al treilea proiect, derulat tot in orasul industrial Mesaieed din Qatar, este un proiect realizat la cheie, in care GE va conduce un consortiu cu Doosan Heavy Industries si va furniza patru turbine cu gaz  si doua turbine cu abur catre Qatalum pentru o noua centrala electrica cu ciclu mixt care va produce energie pentru prima instalatie de topire aluminiu din Qatar. Cele patru turbine 9FA urmeaza sa fie livrate la sfarsitul anului 2008 iar testele urmeaza sa fie demarate in septembrie 2009. Punerea completa in functiune este preconizata pentru mijlocul anului 2010.

Sursa: Capital