GDF Suez a avertizat că oprirea celor două reactoare nucleare din Belgia şi reducerea cererii pentru energie ar putea avea ca rezultat un profit mai redus în acest an decât se estima anterior.

Chiar dacă grupul francez de utilităţi a confirmat obiectivele financiare pe 2014, GDF Suez a avertizat că acestea ar putea modificate în semestrul doi în funcţie de ceea ce se va întâmpla cu reactoarele Doel-3 şi Tihange-2 din Belgia.

Pentru acest an, cel mai mare furnizor de gaze din Franţa se aşteaptă să obţină un profit net recurent între 3,3 şi 3,7 miliarde de euro, comparativ cu un profit de 3,4 miliarde de de euro înregistrat anul trecut.

'Un profit de 3,3 miliarde de euro poate fi atins şi ar reprezenta un rezultat bun', a afirmat directorul financiar Isabelle Kocher, citând efectele iernii relativ blânde din Franţa, închiderea reactoarelor din Belgia şi majorarea costurilor de producere a electricităţii în Brazilia.

Scăderea cererii de gaze naturale în Europa a forţat GDF Suez să închidă sau să oprească temporar capacităţi de peste 11.000 megavaţi. Conducerea companiei a decis extinderea activităţilor companiei în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu pentru a contracara declinul de pe piaţa europeană.

Profitul net recurent a scăzut la 2,125 miliarde de euro în primul semestru din 2014, de la 2,425 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2013, în timp ce analiştii estimau 2,04 miliarde de euro. Profitul operaţional a înregistrat un declin de 14%, la 6,6 miliarde de euro, în linie cu previziunile analiştilor.

Datoria netă a scăzut la 26 miliarde de euro, cu 3,2 mai puţin faţă de 31 decembrie 2013.

În perioada 2014-2016, GDF Suez intenţionează să investească 6 – 8 miliarde de euro pe an, comparativ cu trei miliarde de euro anul trecut, şi să reducă vânzările de active la 2-3 miliarde de euro pe an.

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 km şi are aproximativ 4.000 de salariaţi. AGERPRES