Companiile energetice Gazprom si Eni au dezvaluit un plan de a construi o conducta pentru a transporta gaz din Rusia in Europa, informeaza CNBC. Conducta “South Stream”, ar trece pe sub Marea Neagra si ar iesi la suprafata in Bulgaria, indreptandu-se apoi spre regiunea sudica a Italiei. Costul proiectului nu a fost stabilit inca. Potrivit lui Viktor Khristenko, Ministrul Energiei din Rusia, conducta va avea o capacitata de 30 de miliarde de metri cubi si va aproviziona si Bulgaria si Grecia. 

Pentru Eni conducta “South Stream” ar fi sansa sa-si exporte o parte din productia sa de gaz din Rusia, furnizorul italian de energie cumparand anul acesta o parte din activele fostului gigant energetic Yukos. Gazprom si Eni mai detin impreuna conducta “Blue Stream”, care leaga Turcia de Rusia.

Prin conducta “South Stream”, Gazprom ar putea aproviziona tarile din Europa prim propriile rute fara a mai trebui sa foloseasca conducte detinute de alte tari. In 2006, Ucraina a intrerupt transporturile de gaz din Rusia spre Europa datorita unei dispute cauzate pretul pe care il platea Rusiei pentru gazul primit. Rusia a construit dupa acest incident o conducta denumita “Nord Stream”, alaturi de compania germana E.ON, pentru a alimenta Germania, principalul sau client din Europa. Prin conducta “South Stream”, Rusia ar elimina Turcia ca intermediar iar Gazprom si-ar putea transporta gazul fara probleme. Italia este al doilea mare client al Gazprom.

Constructia conductei ar dura trei ani de zile, din momentul obtinerii tuturor aprobarilor.

Sursa: AP 25 Iunie 2007