”Dacă vorbim de politica noastră europeană de export printr-un singur canal, aceasta este în interesul nostru naţional. De ce să creăm competiţie între noi?” a declarat Golubev.

În prezent Gazprom are monopolul pentru exporturile de gaze naturale ruseşti prin sistemul de gazoducte. Potrivit surselor, Rosneft, cea mai mare companie petrolier rusească, precum şi producătorul independent de gaze Novatek au cerut recent Ministerului rus al Energiei autorizaţia de a exporta gaze naturale în Europa via sistemul de conducte.

”Trebuie să înţelegem cine va beneficia de pe urma acestei decizii? Rosneft? Desigur. Este însă benefic şi pentru statul rus? Nu. De ce să acordăm producătorilor ruşi independenţi acces la export când pot câştiga la fel de mult de pe piaţa internă cât ar câştiga peste hotare, ţinând cont de preţul mediu în Europa minus costurile de transport”, a apreciat Golubev.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. (Sursa: Agerpres)