În următoarele săptămâni, Ucraina intenţionează să majoreze până la 18 miliarde de metri cubi (bcm) cantitatea de gaze stocată, de la actualul nivel de 15,8 bcm, a explicat Volodymyr Demchyshyn.

Gazprom a reluat luni dimineaţă livrările de gaze naturale spre Ucraina, care a plătit 234 milioane de dolari, din totalul de 500 de milioane de dolari estimat pentru gazele livrate în luna octombrie, a anunţat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Naftogaz a informat că, în luna octombrie, intenţionează să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Ucraina, după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze. Luna trecută, după mai multe luni de negocieri, cele două părţi au ajuns la o soluţie de compromis cu privire la aşa-numitul 'pachet de iarnă', care să permită aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Ucrainei, în perioada octombrie – martie.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. AGERPRES