În ultimele şase luni, preţul petrolului s-a înjumătăţit, ceea ce a afectat în mod dramatic veniturile producătorilor de energie. În plus, Gazprom a fost afectat şi de tensiunile politice dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina, cea mai importantă ţară pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre clienţii Gazprom din Uniunea Europeană. În trimestrul al treilea al anului trecut, profitul net al Gazprom a înregistrat o scădere de 60%, după ce exporturile sale spre Ucraina au fost oprite din cauza unei dispute pe teme preţului, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

Gazprom a precizat că a decis să-şi reducă cheltuielile de capital cu aproape opt miliarde de dolari între 2014 şi 2015 până la 30 de miliarde de dolari, în scădere faţă de un vârf de aproape 44 de miliarde de dolari pe an între 2010 şi 2013.

”Evoluţia generală a pieţei a provocat unele dificultăţi afacerilor noastre însă reducerea considerabilă a cheltuielilor de capital ne permite să arătăm un flux puternic de numerar”, a declarat directorul departamentului de finanţe de la Gazprom, Andrey Kruglov, conform aceleiași surse.

În pofida reducerii cheltuielilor de capital, Gazprom a ţinut să sublinieze că nu vor fi afectate planurile sale de a construi un gazoduct spre China până la finele acestui deceniu. În luna mai a anului trecut Gazprom şi grupul chinez CNPC au semnat un acord de furnizare de gaze naturale pe o perioadă de 30 de ani. Gazprom ar urma să livreze anual Chinei o cantitate de 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale printr-o nouă conductă denumită ”eastern route”, începând din 2018.

Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal via conducte spre Europa dar furnizează şi gaze naturale lichefiate spre Asia. Compania are de asemenea operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energie electrică.