Până acum, Gazprom, care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, a dezminţit existenţa unei posibile concurenţe din partea exporturilor de gaz natural lichefiat produs în SUA, apreciind că aceste livrări sunt nefezabile din cauza costului transportului via Oceanul Atlantic. 

Donald Trump l-a ales pe fostul guvernator al statului Texas, Rick Perry, pentru a conduce Departamentul american al Energiei. Industria americană de petrol şi gaze a salutat numirea lui Rick Perry şi i-a cerut să facă din creşterea exporturilor de gaze naturale ale SUA o prioritate. 

"Este evident că principala sursă de rivalitate este SUA. Nu ştim care vor fi primii paşi ai noii administraţii americane, dar judecând după declaraţiile anterioare, este posibil să îşi majoreze producţia", a declarat vineri directorul general adjunct de la Gazprom, Valery Golubev, la o conferinţă organizată la Moscova. 

Analiştii au speculat că Gazprom, companie controlată de statul rus, ar putea să îşi păstreze dominaţia asupra pieţei europene în condiţiile în care producătorii americani vor acoperi în primul rând deficitele de aprovizionare din Asia şi America Latină, însă Valery Golubev a recunoscut că planurile administraţiei americane ar putea avea un impact. "Noi capacităţi de producţie a gazelor naturale lichefiate în SUA ar putea avea implicaţii asupra pieţei europene", a spus Golubev. 

În prezent, nu există o interdicţie referitoare la exportul de gaze naturale, dar legislaţia americană cere companiilor să obţină o autorizaţie din partea Departamentului Energiei înainte de a putea livra gaze peste hotare şi de asemenea există o serie de solicitări stricte privind construcţia de facilităţi speciale care să facă posibile exportul de gaze naturale. 

SUA au exportat primul cargou cu GNL în Europa anul trecut. Deocamdată în SUA există un singur terminal funcţional pentru exportul de GNL la Sabine Pass, Louisiana, dar în perioada 2017-2020 sunt programate să fie date în funcţiune alte patru terminale. 

AGERPRES