Gazprom vine cu precizări de ultimă oră. Grupul rus anunță că până vineri, 26 august a reușit să umple capacităţile interne de stocare în proporţie de 91,4%, arată Reuters.

Menționăm faptul că anual, în Rusia, nivelul capacităţilor de stocare la nivel național înaintea sezonului de iarnă este urmărită cu atenţie, din momentul în care Moscova a anunţat că va prioritiza livrările de gaze pe piaţa sa internă, în detrimentul exporturilor.

Referitor la situația din Europa, în urmă cu ceva timp, Gazprom a anunțat o explozie de prețuri. Mai exact, compania rusească anunță că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi.

Rusia se așteaptă la o explozie de prețuri la gaze în Europa

Această creștere vine în condițiile în care exporturile, dar şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale.

Menționăm faptul că de la debutul războiului din Ucraina și până în prezent, fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta.

Acest lucru s-a întâmplat odată cu ruta închisă, dar și cu sancțiunile pe care Occidentul le-a impus care au dus la o dispută referitoare la echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1.  Drept urmare, prețul gazelor a înregistrat o creștere fără precedent.

Același lucru este confirmat și de Gazprom, care aduce previziuni sumbre pentru această iarnă.  „Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.

Exporturile de gaze ale Gazprom s-au prăbușit în 2022

Menționăm faptul că în primăvara acestui an, la câteva săptămâni după declanșarea războiului din Ucraina, hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, anunța că toate cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Trebuie subliniat și faptul că Ucraina a închis la rândul ei una dintre rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa. La rândul său,  Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.

În ceea ce privește situația exporturilor de gaze ale Gazprom, acestea s-au prăbușit. În perioada ianuarie-15 agusut, exporturile au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi. De cealaltă parte, producţia de gaze a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.