Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play, generalul (R) Alexandru Grumaz și jurnalistul Mădălin Ionescu, au analizat transformarea războiului de la granițe într-unul de uzură și consecințele care decurg de aici.

Mădălin Ionescu: Se joacă intens în culise

Jurnalistul de televiziune Mădălin Ionescu, despre care gazda emisiunii a remarcat că este mereu interesat de tabloul de ansamblu, dar și de detaliile semnificative ale conflictului din Ucraina, a oferit propria prognoză a evoluției conflagrației de la granița răsăriteană. Este vizibil, apreciază jurnalistul, că s-a intrat într-o etapă de uzură.

„E clar că războiul a intrat într-o perioadă în care nimeni nu face un pas decisiv. Se vorbea de o contraofensivă ucraineană în august, dar care nu e atât de vizibilă. Sunt niște poziții pe care rușii le-au pierdut, însă nu sunt semnificative. Dar nici rușii nu par să mai aibă forța de a trece de o linie minată. Parcă nu mai au curaj să ia cu asalt zonele pe care și le-ar mai dori, să le anexeze”, a comentat Mădălin Ionescu.

În opinia realizatorului TV, adevăratul război este invizibil și se poartă în culise. „E o zonă  în care se joacă intens în culise, se negociază intens. Erdogan e unul dintre cei care câștigă, vinde armament și Rusiei și Ucrainei. Americanii, care joacă pe multiple fronturi, încearcă să resusciteze povestea cum pot. (…)

Cred că în următoarele luni, primăvara anului  viitor, lucrurile se vor opri într-un fel sau altul. Se va lua o pauză după mari negocieri în care și americanii și rușii vor găsi culoare de a decide ce urmează să se mai întâmple. Dacă nu va interveni un incident major, iar ăsta cu Daria Dughina nu este unul, nu văd ce s-ar mai putea întâmpla”, a argumentat jurnalistul de la Metropola TV.

Sursă: Dreamstime

Urmează primăvara păcii?

Chestionat de gazda podcastului dacă iarna aceasta va fi un prag care va testa capacitățile economice și logistice ale forțelor implicate, atât beligerantele cât și aliații lor, jurnalistul a confirma că cel mai probabil abia în primăvară se poate spera la un acord de pace: „Se joacă pe multiple fronturi, Putin ne arată cum ar fi ca Europa să trăiască fără gaz. Dacă nu apar incidente pe care serviciile le-ar pregăti, în primăvară se poate intra într-o zonă de acord. Dar nu e exclus ca în această iarnă, din cauza frământărilor la nivel european și a unor scurtcircuite Ucraina-Occident, să apară evenimente mai grave militar. (…) Mulți analiști se așteaptă la prăbușiri și remanieri masive ale guvernelor, inclusiv în România, iar acest lucru va afecta și percepția guvernelor europene față de război și implicarea lor în Ucraina”, a declarat Mădălin Ionescu, punctând că iarna aceasta va fi decisivă.

Gen. (R) Grumaz a completat că Ucraina primește masiv tehnică militară și echipamente de ultimă generație, culminând cu pachetul de 10 miliarde de dolari care include numeroase rachete pentru sistemele HIMARS, obuziere care folosesc proiectile Excalibur și rachete de mare viteză Harpoon. Însă un mare impediment pentru ofensiva ucraineană, a specificat expertul militar, provine din faptul că indiferent de armamentul din dotare, ucrainenii s-au antrenat după standardele NATO abia după anul 2014.

Emisiunea integrală: