Gigantul rus Gazprom a cerut companiei ucrainene de stat Naftogaz să achite o amendă de 530 milioane de dolari, pentru că nu a importat cantitatea de gaz contractată.

Potrivit înţelegerii dintre Gazprom şi Naftogaz, în luna martie a acestui an partea ucraineană era obligată să cumpere 2 miliarde de metri cubi de gaz, iar, în fapt, au fost achiziţionaţi doar 0,9 miliarde metri cubi.

Graficul stabilit anterior stipula că, dacă în intervalul octombrie – martie partea ucraineană nu achiziţionează suficient gaz, trebuie să plătească o amendă care reprezintă 150% din valoarea gazului lipsă. Pentru restul anului, se aplică un procent de 300%.

Ucraina, scoasă vinovată în faţa Turkmenistanului

Trimiterea amenzii vine pe fondul unor anunţuri făcute atât de premierul rus Vladimir Putin, cât şi de conducerea Gazprom, potrivit cărora nu urmau să se vor aplice amenzi.

Vladimir Putin declarase chiar luna trecută: că „momentan, Ucraina nu cumpără de la noi volumul de gaz la care s-a angajat şi ar trebui să plătească o amendă pentru asta. Preferăm să nu-i amendăm, deoarece nu pot să plătească. Sunt pe marginea prăpastiei şi înţelegem perfect ideea că nu putem să ne omorâm partenerii de afaceri”.

La câteva săptămâni după această declaraţie a avut loc o explozie în Turkmenistan – principalul furnizor de gaz al Rusiei -, la capătul unde începea partea rusă a conductei. Partea turkmenă a stabilit că explozia a avut loc ca urmare a faptului că în conducte era o presiune foarte mare deoarece ruşii nu mai preluau cât gaz s-au angajat şi nici nu au anunţat nimic în acest sens. Presa ucraineană consideră că Gazprom a emis amenda Ucrainei tocmai pentru a le arăta turkmenilor faptul că există un alt vinovat decât Rusia.

SURSA: Kommersant Ukraina

DETALII:
Citeşte şi Gazprom, acuzată de explozia conductei din Turkmenistan.