'Lietuvos Dujos a încheiat un acord cu furnizorul de gaze naturale Gazprom un acord referitor la o reducere semnificativă a preţului gazelor naturale', a informat compania într-un comunicat de presă. Lietuvos Dujos nu a dezvăluit însă şi valoarea exactă a reducerii de preţ acordată de Gazprom, precizând că acest lucru va fi comunicat în viitorul apropiat.

Statul lituanian controlează 17,7% din acţiunile Lietuvos Dujos, în timp ce Gazprom are o participaţie de 37,1% iar grupul german EON deţine un pachet de 38,9% din acţiuni.

Însă potrivit premierului lituanian, Algirdas Butkevicius, preţul gazelor naturale livrate de Gazprom va fi redus cu peste 20% iar reducerea se va aplica începând din luna iulie a acestui an şi până la sfârşitul lui 2015. 'Nu pot să vă dau o cifră exactă astăzi. Poate şi o reducere de 21%, 22% sau 23%. Va trebui să facem nişte calcule mai întâi', a declarat Algirdas Butkevicius.

Gazprom este unicul furnizor de gaze naturale al Lituaniei, fostă republică sovietică care din 2004 a devenit ţară membră a Uniunii Europene şi NATO. În încercarea de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, Lituania intenţionează să finalizeze în acest an lucrările de construcţie la un terminal de gaz natural lichefiat pe litoralul Mării Baltice şi în prezent este în căutare de furnizori de GNL.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, compania de distribuţie a gazelor naturale din Grecia (DEPA) a încheiat un nou contract pentru furnizarea de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, contract ce include şi o reducere retroactivă de preţ cu 15%, începând cu luna iunie a anului trecut.

SURSA: Agerpres