Anul trecut Gazprom a livrat în vest o cantitate de 162,7 miliarde metri cubi de gaze naturale, ceea ce i-a permis să stabilească un nou record în ceea ce priveşte cota de piaţă în Europa, după cel de 27% stabilit în 2011 când a livrat în vest o cantitate de 155 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Creşterea exporturilor Gazprom spre Europa a fost determinat în special de cererea ridicată venită din Italia, Marea Britanie şi Germania, care au consumat cu 68%, 53,6% şi 21% mai multe gaze naturale ruseşti anul trecut. În total, Europa şi Turcia au consumat anul trecut o cantitate de 541 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Analistul UralSib Capital, Alexei Kokin, a apreciat că creşterea exporturilor Gazprom s-a datorat parţial şi reduceri producţiei europene de gaze naturale. În special, compania norvegiană Statoil şi-a redus producţia de gaze naturale cu 3% din cauza unor probleme tehnice.

În perioada următoare însă succesul Gazprom pe piaţa europeană ar putea să nu mai continue în condiţiile în care Statoil ar urma să-şi majoreze producţia cu 2% anul viitor, iar grupul rus ar urma să se confrunte cu concurenţă crescută din partea companiei naţionale de gaze din Iran pe piaţa din Turcia.

Pe primele nouă luni ale anului trecut profitul net al Gazprom a crescut cu 3,8%, până la 858,77 miliarde de ruble (18,6 miliarde de euro). AGERPRES

Te-ar putea interesa și: