Astfel, începând cu data de 1 mai 2016, pentru un număr de 1.517.273 clienţii casnici, din categoria de consum B1 (consum anual până la 2.400 mc), al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1,9%, iar pentru un număr 1.429.948 clienţii casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este SC Engie România SA, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1%. ”Având în vedere însă că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi condiţiile contractuale”, menţionează reprezentanţii ANRE, citați de Agerpres. În această perioadă, pe piaţa gazelor există o situaţie fără precedent. Preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut atât de mult, în urma reducerii cotaţiilor petroliere, încât au ajuns mai mici decât preţul gazelor de producţie internă. Aceasta după ce, anii trecuţi, gazele internaţionale aveau un preţ dublu faţă de cel al resurselor autohtone.

Mai mult, preţurile vor continua să scadă, după cum arată contractele pe următoarele luni ale furnizorilor. ”Preţul gazelor de import va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone”, a declarat, marţi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, potrivit Agerpres.  Astfel că ANRE vrea să propună liberalizarea timpurile a pieţei gazelor. Conform calendarului de liberalizare aflat în vigoare, preţul gazelor interne ar trebui să crească anul acesta cu 10% şi anul viitor tot cu acelaşi procent, pentru a atinge convergenţa cu preţurile de pe pieţele internaţionale, creştere care nu mai are sens în condiţiile actuale.

”La ANRE, tema zilei este procesul de liberalizare a pieţei gazelor. Prin lege, s-a stabilit că momentul liberalizării este cel al convergenţei preţurilor internaţionale cu preţul intern, iar acum preţurile internaţionale sunt mai mici”, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. El a arătat că ANRE pregăteşte un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislaţiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piaţa să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent. ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de iniţiativă legislativă.

”Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislaţia aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum şi de o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului reţelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcţionarea optimă a pieţei”, a spus Havrileţ. În piaţă, însă, părerile sunt împărţite, chiar şi în rândul producătorilor de gaze. Potrivit lui Dan Apostol, secretarul general al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), consumatorii vor avea de câştigat în urma liberalizării pieţei gazelor.

”Este posibilă o liberalizare timpurie a pieţei. O liberalizare totală o considerăm o revenire firească la normal, în conformitate cu legislaţia europeană. Liberalizarea într-o piaţă aşezată este, până la urmă, în beneficiul consumatorilor, care ar trebui să câştige în urma concurenţei între furnizori, cu accent pe calitatea serviciilor”, a spus Apostol, în urmă cu o săptămână.