Locuri de munca fara acoperire

Piata fortei de munca din Romania continua sa fie paradoxala. Somajul creste la fel ca si numarul posturilor vacante. La Targul locurilor de munca organizat de Agentia Municipala pentru Ocuparea si Formarea Profesionala, din 100 de cereri pentru agenti de paza doar cinci au fost onorate. La fel de dezamagite au fost si firmele interesate sa angajeze taximetristi. Toti cei care au trecut pe la interviurile de selectie trageau nadejdea ca vor fi rugati sa primeasca un loc bun de munca fara sa faca nimic. Nici macar sa faca dovada unei pregatiri minime pentru cerintele postului. Adica sa aiba o licenta de taximetrist.

Studentii s-au razbunat pe site-ul ministerului

Pana saptamana trecuta, la adresa www.edu.ro exista pagina de web a Ministerului Educatiei Nationale. Insa un student revoltat a „spart” site-ul cu pricina si acum, in locul informatiilor inspide si incomplete despre sistemul de educatie, se afla un mesaj de patru pagini, a carui concluzie este ca desi ministrul Andrei Marga incearca sa schimbe ceva, mentalitatea profesorilor este piatra de moara ce atarna de gatul invatamantului nostru.

Salariile medicilor rezidenti s-au ratacit

Incurcaturile financiare intervenite pe caile intortochiate dintre Ministerul Sanatatii si Directia Sanitara Bucuresti au facut ca 640 de medici rezidenti arondati Spitalului Coltea sa nu poata sa isi incaseze lichidarea timp de doua saptamani. In toata aceasta perioada nu s-a putut da de urma banilor care parca s-au volatilizat. Cum salariile medicilor rezidenti nu depasesc 1,5 milioane lei, aceasta intamplare i-a afectat financiar, mai ales ca se apropie sarbatoarea de Paste. Daca suma va fi completata rapid dupa cum s-a promis, ramane totusi intrebarea cum de s-a ratacit aceasta suma si prin ce buzunare a poposit.

A intrat dihonia in teatre

Teatrele din Romania traverseaza in prezent cea mai profunda criza manageriala din ultimul deceniu. La Teatrul Nottara, actorii se razboiesc cu directorii Vlad Radescu si Stelian Nistor pe care-i acuza de afaceri dubioase. La Nationalul din Cluj, o parte din actori sunt in conflict deschis cu directorul Dorel Visan. La Teatrul National din Targu-Mures exista un conflict intre directorul general si directorul sectiei romane a teatrului. Dupa aproape jumatate de an de la plecarea regizorului Stefan Iordanescu, Teatrul National din Timisoara nu are inca un director numit prin concurs. Ministerul Culturii tergiverseaza inexplicabil organizarea concursului. Acelasi lucru se intampla la Teatrul Andrei Muresan din Sfantu-Gheorghe, unde consiliul local intarzie organizarea concursului de director, dupa demisia din aceasta functie a dramaturgului Radu Macrinici. Si la Teatrul Dramatic din Galati se poarta interimatul in functia de director de mai bine de un an de zile. Toate aceste exemple, nu putine la numar, dovedesc criza manageriala din teatrul romanesc, criza cauzata, in primul rand, de lipsa reformei. Vinovat este Ion Caramitru, ministrul culturii, care a promis la inceputul mandatului ca va face reforma, propunand o lege a teatrelor. A promis, dar a uitat.

BBC da lectii fundatiilor

BBC World Service Trust a luat hotararea de a ajuta fundatiile si jurnalistii sa se imprieteneasca. Profesionistii de la BBC au observat ca, in goana dupa senzational, colegii lor de breasla din Romania nu acorda nici un interes activitatii organizatiilor neguvernamentale, in pierdere fiind, in cele din urma, si unii, si altii. ONG-urile pentru ca nu stiu cum sa-si faca mai cunoscuta activitatea, dar si jurnalistii care nu reusesc sa descopere stiri de interes pentru societatea civila.
Din aceasta cauza, BBC a creat si lansat pachetul de instruire „IMAGINI” care ofera solutii concrete pentru relatia cu mass-media. Caseta video si brosura de instruire ii vor ajuta pe reprezentantii ONG-urilor sa-i atraga pe jurnalisti, invatandu-i cum sa prezinte o stire „buna” la fel de atractiva ca si „una rea”.

Titlul de doctor nu-i valabil in vacante

Nu cu mult timp in urma, statul nostru a decis sa rasplateasca persoanele care au titlul de doctor cu o indemnizatie echivalenta cu 15% din salariu. Este frumos, daca nu chiar laudabil, tinand cont de faptul ca oamenii de stiinta au, in general, venituri invers proportionale cu nivelul pregatirii si valorii lor.
La scurt timp insa, Guvernul si-a revenit si a mai anulat pe timpul vacantelor si concediilor indemnizatia stabilita pentru titlul de doctor. Mai mult chiar, ca sa mai ciupeasca un ban de la doctorii in stiinte, statul le-a acordat aceasta indemnizatie la sfarsit de an sub forma celui de-al treisprezecelea salariu. Adica le-a luat banii pentru titlul de doctor cu doua maini si le-a dat o parte inapoi sub forma unei prime prapadite la care toti bugetarii au dreptul la sfarsit de an.

Milioane de dolari pentru „Carpati”

Societatea Nationala Tutunul Romanesc se afla pe ultima suta de metri inainte de privatizare. In cursa au ramas doi competitori. Surse apropiate societatii sustin ca un comision confidential de trei milioane dolari a fost alocat pentru obtinerea pachetului majoritar de actiuni la SNTR. Daca privatizarea producatorului de tigari se va face fuga-fuga, pana-n alegeri, adrisantul comisionului e cunoscut, daca trec alegerile, apoi ramane de vazut. Si de renegociat.