Taxe pentru olimpici
Intr-atat au ajuns de pretuiti elevii care se claseaza la olimpiadele nationale, incat inspectoratele au pus taxa pe capetele lor. Fiecare olimpic ajuns la faza pe tara a trebuit, in aceasta primavara, sa plateasca 200.000 de lei pentru participare. Unele scoli au scos acesti bani din casierie, conditionand insa elevii sa aduca bonuri de decontare. Lucru dificil, pentru ca banii se strang la gramada la inspectorat, de unde sunt virati in banca. Alte licee, cum este, spre exemplu Colegiul Sfantul Sava, au refuzat sa plateasca pentru nenumaratii sai olimpici ajunsi la faza pe tara, asa ca fiecare elev s-a vazut nevoit sa se descurce pe cont propriu. Basca banii pentru tren, in cazul olimpiadelor organizate in diferite orase din tara. Si, ca o dovada suprema a consideratiei fata de tinerii nostri cei mai buni la invatatura, inspectoratele le-au cerut si aviz epidemiologic, datat anticipat (cu 10 zile inainte de inceperea concursului), plus o declaratie de la parinti ca odraslele nu consuma alcool si nu vor fugi din locul unde sunt cazati.

Un tratat respectat doar de noi
Desi Tratatul de vecinatate si buna colaborare dintre Ucraina si Romania prevede si unele conditii civilizate de trecere reciproca a frontierei dintre cele doua tari, doar autoritatile romane au inteles ca trebuie sa intram cu totii in Europa. De partea cealalta a gardurilor care despart judetul Suceava de Regiunea Cernauti, fiecare reprezentat al vreunui organ de stat abilitat sa faca, cat de cat, vreun control isi arata dispretul total fata de legi si tratate printr-un comportament cel putin nepoliticos fata de turisti. Carora li se da de inteles in mod evident ca trebuie sa bage mana in buzunar si sa dea spaga dupa spaga pentru a reusi sa treaca prin vama Siret in timp optim. Adica, in „doar” una-doua ore. Iar daca respectivul platitor de spagi cere cumva chitante pentru „taxele” achitate, se trezeste ca, pentru 5 sau 10 dolari strecurati in ghiseele autoritatilor ucrainene primeste in schimb bonuri de decont pentru sume de 5-10 grivne (moneda ucraineana, 1 USD – 5,4 Gv).

Uleiul scoate la suprafaTa vedetele
Bunicuta de la Topway, recunoscuta mai repede pe strada de cei care prefera sa se relaxeze in bucatarie decat in salile de teatru, este amenintata cu detronarea. Pericolul vine dinspre Constanta, de la firma Argus, care a lansat saptamana trecuta o campanie de imagine pentru brandul Sora Soarelui. Armele scoase in lupta sunt 700.000 USD si o tanara cu forme de fotomodel, in persoana Eugeniei Serban, si ea o Pro-vedeta. Mesajul este clar: produsul se adreseaza femeii moderne, rafinate, preocupate si de frumusetea ei, nu doar de sanatatea familiei. Miza, asisderea: in cel mai scurt timp, in meciul care se va desfasura in tigaile gospodinelor, Bunicuta trebuie sa iasa knock-out.

La Hard Rock cafA