Pandemia de coronavirus lovește crunt toată România. Avem peste 3000 de cazuri zilnice de noi infectări, dar totul pare să o ia într-o direcție mult mai periculoasă.

Gata, se închide Bucureștiul?!

Primul semnal a fost dat de către cei din ministerul Sănătății. Secretarul de stat, Andrei Baciu, spune că instituția analizează patru scenarii de carantinare a Capitalei, în funcție de evoluția epidemiologică, unul dintre acestea fiind cel mai plauzibil.

Unul dintre acestea, care include carantină parțială a anumitor spații publice, are șanse mari să se concretizeze în curând. Oficialul a admis la Digi 24 că situația a atins cote agravante în București și sunt șanse mari să se instituie cât de curând carantina parțială a celui mai mare oraș al țării, Astfel, ar urma să intre în vigoare măsurile apte să prevină infectarea cu coronavirus în anumite locații mai expuse, respectiv cămine de bătrâni, cluburi sau spitale.

Persoanele aflate în situații de risc sunt în atenția specială a oficialilor din Ministerul Sănătății, care evaluează constant cele mai potrivite măsuri epidemiologice pentru a preveni infectarea acestora.

Și consilierul premierului Ludovic Orban, Virgil Guran, a anunțat că săptămâna viitoare România va primi 200.000 de doze de Remdesivir. „O să vină. Avem încă pe stoc, dar puțin. După câte știu, 200.000 de astfel de pastile vor veni în România, direct din Statele Unite ale Americii, săptămâna viitoare”, a spus Virgil Guran, conform Antena 3.

Anunțul vine după ce, pe 7 octombrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că începând din luna iunie, în România s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir. Tătaru preciza că, la acel moment, mai erau în depozite 4.000 de flacoane de Remdesivir.

Ministrul Sănătăţii a mai anunțat că, până în prezent, în urma prelucrării a 11.000 de teste din cadrul studiului de seroprevalenţă, procentul de imunizare la noul coronavirus este de 4,6%.

Întrebat dacă ia în calcul o decizie privind modificarea ordinului de ministru, astfel încât asimptomaticii să nu mai ajungă în spital şi să fie sub supravegherea medicului de familie, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Luăm în calcul o astfel de decizie.”