Aceste pompe de căldură electrice pot înlocui cu succes centralele

Încălzirea geotermală este cea mai bună opțiune, dar încă nu este disponibilă pentru toată lumea și nici nu e rentabilă din punct de vedere financiar. Gigantul energetic suedez Vattenfall propune pompe de căldură care pot înlocui cu ușurință centralele pe gaz, potrivit Electrek.

Vattenfall și compania olandeză de tehnologie de încălzire Feenstra își vor lansa pompele de căldură electrice, pentru prima dată în Olanda, în acest an. Gigantul energetic suedez plănuiește să le introducă și în alte țări, în viitor, Marea Britanie fiind, probabil, următoarea sa piață.

Pompele de căldură pot înlocui rapid centralele convenționale pe gaz. Asta înseamnă că nu e nevoie de nicio modernizare suplimentară costisitoare pentru instalația pompei de căldură.

De ce noile pompe de căldură sunt mai potrivite

Vattenfall explică de ce noile pompe de căldură sunt potrivite pentru casele din Țările de Jos și Marea Britanie: ”Multe locuințe din Marea Britanie și Țările de Jos sunt în prezent încălzite folosind centrale care utilizează gaze naturale pentru a încălzi apa, care apoi ajunge în casă printr-o rețea de țevi și calorifere. Alternative, precum o pompă de căldură electrică, utilizează electricitatea pentru a pompa căldura din aerul exterior”.

Există totuși un dezavantaj, după cum precizează Vattenfall: ”Este temperatura mai rece a apei, care se situează de obicei între 45 și 55 de grade Celsius. Pentru a permite acestor pompe de căldură să funcționeze cât mai eficient, casele trebuie să aibă izolația îmbunătățită, încălzirea prin pardoseală montată sau caloriferele adaptate”.

Care va fi prețul

Prețul unei astfel de pompe de căldură va fi comparabil cu actualele pompe de căldură de joasă și medie temperatură, dar fără costul suplimentar al izolației și/sau al încălzirii din pardoseală.

Soluție excelentă pentru gospodăriile care au centrale pe gaz

În Marea Britanie, aceasta ar fi o soluție excelentă pentru gospodăriile care folosesc centrale pe gaz pentru încălzire, dar, desigur, noile pompe de căldură nu sunt singura soluție. Guvernul de la Londra și-a stabilit obiectivul de a pune capăt instalării centralelor convenționale pe gaz, până în anul 2035.

Mark Anderson, director comercial la Vattenfall Heat UK, susține că, în prezent, ”nu există o soluție unică pentru decarbonizarea încălzirii”. ”Eliminarea emisiilor din încălzire se bazează pe o mai bună utilizare a căldurii reziduale din toate sursele și pe instalarea tehnologiilor potrivite în locațiile corecte, unde vor fi cele mai eficiente și mai accesibile”.