Ministrul Mediului a precizat că românii care au în prezent montat centrale de apartament nu vor fi afectați de noua legislație care va interzice centralele individuale. Tanczos Barna a explicat că doar în blocurile noi va fi interzis acest lucru.

„Vom propune interzicerea centralelor în blocurile noi. Nu avem în vedere intervenții pe centralele individuale de apartament deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluții individuale doar în construcțiile noi”, a explicat ministrul într-o conferință de presă.

„Vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliție și în Guvern proiectul Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin ordonanță de urgență, se va aproba prin OUG, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuție pe metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a spus Tanczos Barna.

„Dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând”, a adăugat el.

Centralele de bloc sau scară, soluția de viitor

Amintim că, ministrului Mediului, Tanczos Barna, declara în decembrie că începând din luna ianuarie sau februarie, cel târziu, centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi. Odată ce măsura intră în vigoare, în ianuarie sau februarie 2022, după spusele ministrului, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

De asemenea, oficialul a punctat că centralele la comun, la nivel de bloc sau scară vor fi soluția pe viitor.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a explicat oficialul de la Mediu.