Începând din luna ianuarie sau februarie, cel târziu, centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi, potrivit declarațiilor ministrului Mediului, Tanczos Barna. Acesta a precizat vineri că actul normativ ar putea fi gata chiar la începutul anului viitor.

Întrebat cum va adresa legislația problema celor care au deja centrale montate, ministrul Mediului a spus că în acest caz nu se pune problema, ci doar pentru construcțiile noi.

„La cele actuale nu există o alternativă, pentru că acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetățeanul nu are altă soluție decât centrală individuală de apartament”, a spus ministrul la Digi24.

Centralele de bloc sau scară, soluția viitorului

Tanczos Barna a punctat că centralele la comun, la nivel de bloc sau scară vor fi soluția pe viitor.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a explicat oficialul de la Mediu.

Cei care au montate centrale deja scapă de prevedere

Legat de românii care au deja centrale montate și dacă pe viitor le pot schimba, ministrul a spus că da, pentru că în acest caz nu sunt alternative.

„Da, cu siguranță. Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii.

Actul normativ va fi gata în ianuarie

Odată ce măsura intră în vigoare, în ianuarie sau februarie 2022, după spusele ministrului, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu. Există deja practică în România. Brașov trimite toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei la cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”, a conchis Tanczos Barna.