De ce e mai bine pentru sănătate dacă oprești căldura pe timpul nopții

În timp ce temperaturile încep să scadă odată cu venirea iernii, încălzirea locuințelor devine o necesitate. Dr. Karan Rajan consideră că oprirea încălzirii peste noapte e mult mai bună pentru sănătate. Când temperatura corpului scade, creierul primește semnalul că este vremea sa „meargă la culcare” și începe sa producă melatonină, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic și inducerea unei stări de somnolență

„Melatonina nu numai că ne ajută să dormim mai bine, ci este și un hormon anti-îmbătrânire. Reduce stresul oxidativ și nivelurile de cortizol, reduce inflamația sistemică și este gratuit”, spune medicul. Prin urmare, o temperatură mai rece în casă ne aduce mai aproape de temperatura țintă de somn a corpului, astfel încât să putem adormi mult mai repede, scrie Walesonline.

Temperaturile mai ridicate înseamnă că organismul și creierul sunt mai active, încercând să ne răcorească

„Temperaturile mai ridicate înseamnă că organismul și creierul sunt mai active, încercând să ne răcorească. „Această activitate crescută a creierului limitează cantitatea de somn REM, cu acele unde lente de care corpul are nevoie pentru a se reîncărca”.

Există cercetări care sugerează că expunerea la frig poate crește cantitatea de grăsime brună produsă de celulele stem.

În dormitor e nevoie de o temperatură mai scăzută decât în restul casei

Pentru a ușura procesul natural de răcire a corpului și a avea astfel un somn neîntrerupt, specialiștii recomandă ca în dormitor să fie menținută o temperatură mai scăzută decat în restul casei, atât vara, cât și iarna.

Căldura are un impact direct asupra calității somnului

Pentru adulți, căldura din camera de dormit poate varia între 18 și 19 grade. Temperatura ideală este considerată, de obicei, 18 grade, iar o temperatură prea mare pentru un somn liniștit este cea care depășește 24 de grade Celsius.

Concluzia este că valoarea la care fixăm termostatul înainte de a ne culca are un impact direct asupra calității somnului. Acesta, la rândul lui, are consecințe directe asupra calității vieții. De fapt, cercetările sugerează că temperaturile inadecvate ale spațiului de dormit au un rol major în apariția insomniei.