Tendința dată de consumerism loveşte IT-ul cu o forţă de neoprit, încât 821 milioane echipamente inteligente (smartphone-uri și tablete) vor fi achiziționate la nivel mondial în 2012, ceea ce va marca atingerea de miliarde de euro în 2013, potrivit Gartner. Echipamentele smart vor reprezenta 70 la sută din totalul echipamentelor vândute în 2012.

"Majoritatea smartphone-urilor și tabletelor din companii nu vor înlocui total PC-urile, însa omniprezenţa smartphone-urilor și popularitatea în creștere a tabletelor schimbă modul în care consumatorii se folosesc de ambele echipamente, precum și strategiile de business care implica echipamentele", a declarat Carolina Milanesi, Research Vice-President Gartner.

"În 2016, două treimi din forța de muncă mobilă va deține un smartphone, iar 40 la sută din forţa de muncă va fi mobilă," a declarat doamna Milanesi. Tabletele vor fi acceleratorul cheie al mobilității. Gartner estimează că, în 2012, achizițiile de tablete pentru business vor ajunge la 13 milioane de unități și vor depăşi triplul până în 2016, ajungand la 53 de milioane de unități.

Smartphone-urile au devenit cu adevărat omniprezente în fiecare aspect al vieții unui angajat. Gartner estimeaza că 56 la sută din smartphone-uri, achiziționate de către companii pana în 2016, în America de Nord și Europa vor fi pe sistem Android, până la 34 la sută în 2012 – pornind practic de la zero în 2010.

În zona de business, Windows 8 va avea poziţia a 3-a pe piața tabletelor până în 2016 după Apple și Android, cu interes mai mult din partea companiilor decât din partea consumatorilor. Tabletele şi convertibilitatea reprezintă calea în business pentru Windows 8. Gartner estimează că ponderea Windows 8 pentru tablete și ultrabookuri în companii va ajunge la 39 la sută în 2016.