Vânzările de telefoanele mobile, cel mai mare segment al pieţei de dispozitive IT, ar urma să ajungă la 1,9 miliarde unităţi în 2014, în creştere cu 4,9% comparativ cu 2013. Creşterea din acest an ar urma să vină din zona inferioară a segmentului premium, precum şi din zona superioară a segmentului de bază.

De asemenea, analiştii Gartner estimează că în 2014 piaţa tabletelor ar urma să crească cu 38,6%, până la 270,7 milioane unităţi, graţie creşterii susţinute venite din alte regiuni decât America de Nord. În schimb, vânzările de PC-uri tradiţionale ar urma să scadă 6,6% comparativ cu 2013, până la 267,7 milioane unităţi.

'Înlocuirea notebookurilor cu tablete va încetini în acest an, pe măsură ce consumatorii şi companiilor vor alinia dispozitivul adecvat cu modul adecvat de utilizare', a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Ranjit Atwal.

Potrivit acestuia, aproximativ două treimi din desktopuri şi notebookuri vor fi înlocuite cu acelaşi tip de echipament şi o treime vor fi înlocuite cu dispozitive hibride şi PC-uri ultramobile.

În ceea ce priveşte piaţa sistemelor de operare, peste un miliard de dispozitive care utilizează sistemul de operare Android ar urma să fie vândute în 2014, devansând cele 339 milioane de dispozitive care utilizează sistemul Windows şi 286 milioane dispozitive care utilizează sistemul Mac/iOS.

SURSA: Agerpres