'Garda Naţională de Mediu a luat act de informaţiile apărute recent în presă cu privire la un eventual transport de deşeuri dinspre Italia către România. De asemenea, confirmăm că, în perioada următoare, pregătim ample controale la firmele de care se aminteşte în materialele din mass-media. În urma verificărilor, rezultatele controalelor vor fi făcute publice', au precizat sursele citate. 

Luni seară, Guvernul României a postat pe propria de Facebook că publicaţia 'Gazeta Românească' din Italia a prezentat o ştire preluată de către mai multe instituţii media din România cu titlul: 'Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloş a aprobat aşa ceva?'. 

'Din ştire reiese că sute de mii de tone de deşeuri vor pleca din Italia către gropile de gunoi din România pentru depozitare. Ştirea este falsă. Până în prezent, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) nu a primit o notificare pentru un astfel de transport şi niciun transport de deşeuri nu poate intra pe teritoriul României fără să transmită, în prealabil, o astfel de notificare către ANPM, instituţie care emite acordul de transport. În cazul în care se va primi o astfel de notificare în viitor, aceasta va fi, în mod cert, respinsă, deoarece legislaţia în vigoare nu permite importul de deşeuri pentru depozitare. În paralel, Garda Naţională de Mediu s-a autosesizat şi va iniţia un control la societatea comercială menţionată, pentru a verifica aspectele semnalate în articolele de presă', se notează în postarea de pe Facebook.

 AGERPRES