Garda de Coastă a descoperit pescadorul scufundat în Marea Neagră. Căpitanul vasului, găsit decedat la mal, era un marinar cu experință.

Se pare că una din cauzele scufundării ar fi supraîncărcarea ambarcațiunii, dar procurorii încă fac cercetări, fiind departe de o concluzie.

Garda de Coastă a descoperit pescadorul Sea Shark 1. Epava era scufundata la 10 km de Chituc

Pescadorul scufundat în Marea Neagră şi pe care au murit cinci marinari a fost găsit de Garda de Coastă, astăzi, la 500 de metri de locul în care a fost văzut ultima dată pe radar.

Pescadorul Sea Shark 1 s-a scufundat pe 17 mai 2021, în Marea Neagră, după ce a fost supraîncărcat.

Până în prezent, trei marinari au fost găsiţi morţi, în timp ce alţi doi sunt în continuare daţi dispăruţi.

„În data de 22.05.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu o echipă de scafandri din cadrul Gărzii de Coastă și două mijloace de mobilitate navală, au desfășurat activități in vederea identificării epavei unei ambarcațiuni.

Echipa de scafandri a Gărzii de Coastă a acționat sub coordonarea CCC SCOMAR, localizând și identificând epava pescadorului Sea Shark 1, la o distanță de aproximativ 10 km Est de Chituc.

În cauză, sub coordonarea procurorului de caz, sunt derulate cercetări cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă și distrugere sau avarierea unei nave, iar în perioada următoare vor fi desfășurate activități pentru identificarea cauzelor care au condus la scufundarea pescadorului și recuperarea corpurilor neînsuflețite ale membrilor de echipaj”, se arată într-o informare emisă de Garda de Coastă, potrivit antena3.ro.

”Unul dintre cei mai buni în ale meseriei de marinar”

Pescadorul Sea Shark 1 este deținut de firma Sea Sharks din Constanța. Conform datelor de la Registrul Comerțului, societatea este împărțită în mod egal între patru asociați: Alin Bută, Marius Felician Gherasim, Mihai Viorel Onțeluș și Cosmin Stroe. Ultimul este fiul lui Felix Stroe, liderul PSD Constanța și fost ministru al Transporturilor.

”Am aflat cu stupoare atât eu cât şi ceilalți colegi ai mei de servici că în tragedia pescadorului românesc Sea Skark 1 având 5 marinari la bord, pescador ce s-a scufundat la circa 7 mile marine travers de Gura Portiței, printre cei trei marinari găsiți decedați plutind în apele reci ale Mării Negre şi ulterior aduşi de valurile mării la mal, unul dintre aceştia ne-a fost coleg de servici până nu demult.

Comandantul pescadorului Sea Shark 1 scufundat era Costea Nicuşor, ce ne-a fost coleg la ARSVOM mulți ani la rând şi era unul dintre cei mai buni în ale meseriei de marinar cu mulți ani petrecuți pe mare având experiență pe diferite tipuri de nave.

Eu unul am lucrat cu el cândva pe nava Albatros, navă pe care a administrat-o câțiva ani buni la rând. Mic de statură, serios, neînfricat, aprig şi iute’n manevră – Nicu’ sau mai cunoscut ca Poneiu’ cum îl poreclise lumea ne-a lăsat pe toți cu gura căscată astăzi când am aflat că a fost găsit mort pe o plajă undeva între Vadu şi Gura Portiței cu vesta de salvare pe el, fiind dus la mal tocmai de marea care i-a curmat viața.

Transmit sincere condoleanțe familiei şi celor dragi pentru pierderea suferită”, a transmis marți, în ziua tragediei, Marian Cosma, unul dintre cei care îi cunoștea pe marinarii aflați pe Sea Shark 1, pe pagina sa de Facebook.

Sursă foto: Facebook, Garda de Coastă.