Cea mai recentă gafă făcută de Viorica Dancilă s-a consumat în această săptămână, la Bruxelles, unde, în timpul unui discurs, premierul a folosit un cuvânt inexistent în limba română, „negaționalism”, referindu-se la un eveniment organizat de președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Nu este însă singura greșeală marca Viorica Dăncilă. La începutul unei ședințe de Guvern, premierul a susținut că România ”devastează” state puternice, însă s-a corectat imediat, spunând devansează. În timpul unor declarații pe care le-a susținut la începutul unei ședințe de Guvern, în clipa în care a adus vorba despre situația economică a țării, prim-ministrul a folosit cuvântul ”predilecțiile” într-un context în care corect ar fi fost termenul ”predicțiile”.

Atunci când a ţinut un discurs înainte de moţiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, premierul a vrut să vorbeasă despre o şedinţă „ulterioară”, dar s-a încurcat și a denumit-o ca fiind „anterioară”. La un moment dat, primul-ministru a mers în judeţele Bacău şi Neamţ pentru a inspecta lucrările la obiectivele de apărare împotriva inundaţiilor. ”Ne-am trezit dintr-o dată cu ţara cu mii de calamităţi, cu multe aluviuni şi cu multe probleme create datorită intemperiilor vremii”, a spus Viorica Dăncilă.”Intemperie” înseamnă schimbarea nefavorabilă a vremii, iar alăturând cuvântul ”intemperie” de ”vremii” se formează pleonasm.

La un moment dat, primul-ministru a încurcat sensul cuvintelor și a spus: ”Vrem să mergem pe prevenire şi mai puţin pe înlăturarea calamităţilor, a dezastrelor produse de calamităţi şi, de aceea, trebuie să luăm în calcul toţi aceşti factori şi să încercăm încet, încet şi prin metode legislative, şi prin investiţii să punem la punct tot acest sistem”. Premierul nu a știut că “dezastru” înseamnă, de fapt, ”calamitate”. Un alt moment cheie, s-a consumat când premierului a încurcat vara cu iarna: ”Să nu uităm, după decembrie, vremea nu ştim cum va fi, în fiecare an a fost vremea foarte capricioasă, vin zăpezile şi atunci putem să ne confruntăm din nou cu situaţiile pe care le-am avut în iunie-iulie„.

O altă gafă a fost cea în care a spus de şase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”, în timpul unei sedinte a Executivului, citind de pe foi. Apoi, întrebată, la un moment dat, dacă îi este frică de o plângere penală, prim-ministrul a răspuns că „Orice om îi este teamă de o plângere penală”. Tot într-o ședință de Guvern, Dăncilă a încurcat democrația cu birocrația: „Putem spune, pe scurt, că reducem democrația… ăăă… reducem birocraţia”.

 

La dezbaterea unei moțiuni de cenzură, Dancilă a încercat să contracareze atacurile Opoziției, afirmând răspicat că  „această dezinformare este pur şi simplu o minciună. De altfel, pentru a fi și mai convingătoare, primul-ministru a mai susținut că „majorările de preţuri s-au diminuat”.

Gafele s-au ținut lanț și în interviurile tv. “Sunt trei stadioane care deja se fac: Dinamo, Rapid şi…Giuleşti” (Giulești și Rapid sunt unul și același stadion). Cea mai recentă gafă s-a consumat la Antena 3, unde a vorbit despre adopţia băiatului său, Victor. Întrebată de moderatorul emisiunii dacă părinţii naturali ai copilui au reacţionat bine în contextul adopţiei, Dăncilă a răspuns: “Da. Tatăl a decedat, mama a fost foarte bucuroasă!”.