Președintele Klaus Iohannis s-a consultat astăzi cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema legilor justiției. La consulatări s-a discutat și despre Secţia specială de investigare a magistraţilor şi despre oportunitatea referendumului pentru justiţie.

Aceasta este știrea seacă a serii. Numai că numele unuia dintre cei consultați este de natură să creeze o situație scandaloasă. La consultările de la Cotroceni a fost invitat și procurorul Gheorghe Bucurică, cel care a fost implicat anul trecut într-un scandal monstru.

La începutul anului 2018, despre Bucurică, care în acea perioadă era prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, au ieșit la iveală mai multe detalii care ar face să se simtă rușinat orice om. Acesta a fost înregistrat de o tânără din oraş în timp ce îi făcea avansuri sexuale explicite, dar şi când încerca să o convingă să îşi spioneze propriul şef.

Olguța, sarcastică

Gafa de astăzi a președintelui Iohannis a fost taxată dur în această seară de Olguța Vasilescu, care a scris pe pagina sa de Facebook: ” Deci, Bucurică, Dănileț, omul in chiloți de la metrou, câțiva membri USR și PNL, celebra Guseth care se visa ministra la Justiție și ONG-urile lui Soros. Portocală, Onea, Man, Roșu au venit și ei? Bine! Hai, pa!”

Povestea lui Bucurică, una scandaloasă

Povestea a început în anul 2017, când Monica Bojin, o tânără din Oravița, a intrat în conflict cu o femeie din oraș din cauza unor probleme de ordin sentimental. Tânăra a fost luată cu forţa de pe stradă de două femei, urcată într-o maşină şi dusă într-o pădure de la marginea oraşului. Acolo, cele două au bătut-o şi la final i-au turnat vopsea industrială în cap. Monica Bojin a depus plângere şi femeile au fost reţinute de poliţiştii din Oraviţa. Dosarul a ajuns la Parchetul condus de George Bucurică. În toamna anului trecut, acesta a căutat-o pe victima agresiunii şi a început să îi facă avansuri.

Procurorul Bucurică o plimbă pe victimă pe centură

Monica Bojin spune că a acceptat să se vadă cu el pentru că este cunoscut în oraş ca un om răzbunător şi îi era teamă că va tergiversa dosarul şi nu le va trimite pe cele două agresoare în judecată, mai ales că a aflat că procurorul Bucurică se împrietenise cu una dintre agresoare. Monica Bojin povesteşte că la primele două „întâlniri” procurorul a dus-o pe şoseaua de centură a oraşului şi a început să o pipăie şi să o sărute. Nu au mers mai departe, fata reuşind de fiecare dată să se sustragă spunând că îi este rău. În realitate, spune că îi era scârbă. Pentru a treia întâlnire, procurorul Bucurică a chemat-o pe tânăra la el acasă.

Îi face două propuneri indecente

Două teme importante a avut Bucurică pentru Monica Bojin. În prima parte a discuţiei, înregistrată de tânără, acesta îi cere să îl ajute să afle informaţii despre şeful ei, patronul hotelului la care fata lucrează. Procurorul dorea să afle cu cine se vede în biroul său şi cât de des. Personajul este important pentru el pentru că este fratele primarului din Oraviţa, Dumitru Ursu, cu care Bucurică are un conflict mai vechi.

După această întâlnire, când tânăra i-a dat de înţeles că îl va ajuta, Parchetul condus de Bucurică le-a trimis în judecată pe femeile care i-au turnat vopsea în cap Monicăi Bojin. Trebuie menționat că procurorul a spus la începutul anului 2018 că nu el este bărbatul din înregistrarea telefonică şi că totul este o înscenare. Totuşi el a mai fost acuzat în trecut de provocarea unor incidente similare.

Kovesi l-a evidenţiat pentru merite deosebite

George Bucurică a ajuns procuror printr-un decret semnat în data de 29 iunie 2010 de preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, după ce a fost declarat admis la concursul organizat de CSM. Până atunci, Bucurică a lucrat la Brigada Poliţiei Rutiere din Ilfov. La doi ani după ce a ajuns procuror la Oraviţa, Bucurică a fost evidenţiat pentru merite deosebite de Laura Codruţa Kovesi, Procuror General în acel moment. Kovesi l-a evidenţiat, la propunerea şefilor săi din vestul ţării, pentru activitatea profesională desfăşurată în perioada 2011-iunie 2012.

Procurorul George Bucurică a mai fost implicat într-un incident în care a încercat să convingă o tânără de 24 de ani să facă sex cu el. În seara zilei de 16 octombrie 2013, Teofilia Drugarin susţine că procurorul Bucurică i-a spus să vină în faţa Liceului „General Dragalina” din Oraviţa. Când a ajuns, procurorul a obligat-o să coboare din maşină, după care i-a propus să întreţină relaţii sexuale cu el.

În 2017 a obligat minori să danseze cu el

La mijlocul lunii februarie 2017, şcolile generale „Romul Ladea” şi nr. 3 din Oraviţa au organizat o excursie pe Muntele Mic, din Caraş Severin.

În sala de mese a cabanei unde au fost cazaţi elevii şi profesorii a fost organizată, în seara zilei de 16 februarie, o petrecere cu muzică populară. Numai că la un moment dat în sală a apărut şeful procurorilor din Oraviţa.

Momentul este descris de unul dintre profesorii care au organizat excursia în sesizarea pe care au înaintat-o Inspectoratului Şcolar:„La un moment dat, a intrat pe ușă domnul procuror George Bucurică, care se afla într-o stare avansată de ebrietate și a început să ne apostrofeze. Atitudinea dumnealui a fost sfidătoare atât la adresa noastră, cât și a muzicanților cărora le-a cerut să-i cânte, spunându-le că el este procuror și aruncând cu amenințări că dacă nu cântă ce vrea el o să-i întrebe de facturi fiscale și o să le facă felul. Situația a devenit penibilă în momentul în care a luat microfonul și a început și el să cânte.

Toți cei de față erau conștienți că e beat, sperând că se potolește după ce-și face numărul. Totul a degenerat în momentul în care a acostat fetele minore, le-a forțat să urce pe scaun și le-a pus să cânte cu el”.

Nu s-a luat nicio măsură împotriva lui

Din aceeaşi plângere aflăm şi că era cunoscut ca un om răzbunător: „Câțiva colegi au vrut să meargă să-i spună că nu are nici un drept să facă așa ceva cu niște copii, dar știind din alte cazuri că domnul procuror este foarte răzbunător, nu a îndrăznit nimeni. Am fost cu toții consternați de situația jenantă în care am fost puși în fața elevilor noștri, într-o excursie care se vroia educativă, extrașcolară, dar care a degenerat într-un moment penibil din cauza unui om despre care elevii noștri învață că trebuie respectat, că e un model moral pentru societate și că face dreptate, pedepsind oamenii care încalcă legi”.

Deşi incidentul a fost grav, nu s-a luat nicio măsură, profesorii declarând, sub protecţia anonimatului, că funcţia lui Bucurică a dus la îngroparea cazului.