Într-o postare pe pagina de facebook, fostul primar General al Capitalei, Gabriela Firea susține că noul proiect anunțat de Cîțu nu este unic, ba din contră, Primăria pe care a condus-o face această testare gratuită de jumătate de an.

„Domnul Cîțu a anunțat acum un proiect “unic”. Teste covid gratis pentru angajații Horeca! Bine ați venit în oraș! Primăria testează gratis de 6 luni : medici, profesori, elevi, Horeca, farmaciști, curieri etc!”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Firea.

Reacția Gabrielei Firea survine după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că testele pentru Covid făcute angajaților vor deveni cheltuieli deductibile de la bugetul de stat.

Care este proiectul lui Cîțu

„Reglementarea pe care o propunem introduce în Codul Fiscal categoria de venituri din salarii și asimilate salariilor neimpozabile, și care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale, contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator pentru efectuarea testelor Covid-19 pentru persoane fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.

Pe de altă parte se propune introducerea acestor cheltuieli la categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului anual determinat în sistem real a contravalorii testelor pentru Covid. Pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului, va fi transferat către stat, va fi suportat indirect de stat”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei ședințe de Guvern.

Decizia ministrului de la Finanțe survine după ce mai multe restaurante și cafenele au fost închise după explozia de noi cazuri.

Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, joi, alte 3.130 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România și a fost atins un nou record absolut.

De asemenea, tot până joi, au decedat 5.247 persoane diagnosticate cu COVID-19.

Astfel, în intervalul 07.10.2020 (10:00) – 08.10.2020 (10:00) au fost raportate 44 de decese (28 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Maramureș, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București. Dintre acestea, 1 deces au fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 decese la categoria 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

 

 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea