Codul Administrativ prevede ca mandatul de primar să fie validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor locale, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri.

Așadar, mandatul de primar ales al lui Nicușor Dan va fi validat în termen de 20 de zile de la data alegerilor locale, 27 septembrie.

Legea mai menționează că la judecătorie, validarea se va realiza după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu.

Se poate decide chiar invalidarea mandatului

Mai mult decât atât, Instanța poate decide și invalidarea mandatului dar doar în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

În concluzie, primarul ales și validat de către instanță va depune jurământul în prima ședință a Consiliului General al Municipiului București. Acesta se va ține după validarea mandatelor consilierilor aleși, în cel mult 60  de zile, notează știrileprotv.ro.

Așadar, Gabriela Firea va mai rămâne în funcția de primar general al Capitalei pentru aproape 2 luni până când Nicușor Dan îi va lua locul la Primăria Municipiului București.

Perioadă dificilă pentru Firea

Firea acuză faptul că pur și simplu i-a fost înfipt un cuțit în spate, lucru peste care nu se va putea trece foarte ușor.

„Va urma o perioadă dificilă pentru mine. Urmează un purgatoriu, urmează câteva luni de reproșuri a noii echipe, dar după câteva luni noua echipă va trebui să vină cu fapte.

Sunt aproape 5 puncte distanță între mine și principalul contracandidat. Cred că a fost un cumul de factori. Pe dreapta a existat un cumul de partide, dar pe stânga oameni care ar fi putut să facă front comun, și pe stânga unii au dorit să mă lovească alături de inamici. Atunci când și cei din familia ta te lovesc cu cuțitul în spate e mai dureros”, a spus Firea într-o postare live pe Facebook.