Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, îl ameninţă cu tribunalul pe Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice. Edilul spune că ministrul liberal a împărţit banii la rectificarea bugetară pe criterii strict politice şi a ignorat faptul că bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin lege, trebuie alimentat de către Ministerul de Finanţe, din impozitul pe venit. Bucureştenii sunt acum condamnaţi la lipsa unor servicii publice de maximă importanţă, susţinea Firea.

„Condamn ferm abordarea ministrului Finanțelor, Florin Vasile Cîțu, care a împărțit banii publici la rectificarea bugetară după un singur criteriu: să răspundă strict intereselor politice. Îl somez pe domnul Cîțu să nu abuzeze de funcția pe care vremelnic o detine, împărțind banii publici ai românilor în mod discreţionar. Ne vom apăra şi în instanţă, dacă va fi necesar.

Rectificarea aprobată ieri de Guvern îi condamnă pe bucureșteni la lipsa de finanțare a unor servicii publice de maximă importanță.

Nu voi permite ca lucrurile să rămână așa. Cetățenii trebuie să cunoască adevărul. Mă ofer să îi fac cadou domnului ministru, pentru început de mandat, un curs de management performant în administrație, pentru că declarațiile dumnealui arată clar că are nevoie să stăpânească noțiunile de bază ale procedurilor administrative.

Nu cerem banii nimănui, solicităm banii bucureştenilor, pe care aceştia îi plătesc prin impozite si taxe. Şi contribuie cu 25% la PIB-ul ţării.

Primăria Capitalei este singura din ţară care nu încasează impozite şi taxe locale, acestea mergând către cele şase sectoare. Prin lege, bugetul PMB este alimentat de la Ministerul de Finanţe, din impozitul pe venit.”

Şi fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a acuzat Guvernul liberal de cheltuieli iresponsabile, care vor arunca bugetul în aer. Ministrul Florin Cîţu i-a dat replica într-o emisiune la Digi24.

„Noi nu suntem ticăloși, noi nu vrem să aruncăm responsabilitatea unor guvernanți pe spinarea cetățenilor din România. Cum să amâni plata unor facturi? Chiar așa? Adică sunt oameni care așteaptă prin companii, care dacă nu primesc aceste facturi trebuie să se împrumute de la bănci, să ai dobânzi, sau unele să dea faliment. Sunt oameni care au plătit contribuții la bugetul de stat și apoi companiile trebuie să primească decontarea concediilor medicale. Cum să faci așa ceva, cum să-ți permiți public? Și mie mi se pare că aici acest îndemn este un îndemn la furt sau fraudă. Nu știu, ar trebui cineva să se gândească la acel îndemn vădit al doamnei Olguța de a spune să nu se plătească facturile. Pare ceva ilegal aici.

O ticăloșie mai mare eu n-am văzut și să ai și tupeul să vii public să spui că așa ar trebui să facă un Guvern… Niciodată nu faci asta! Și eu vă spun, este un îndemn la o deturnare de fonduri sau ceva ilegal, nu știu exact, dar să spui să nu se efectueze plăți ca să arăți un deficit superficial este îngrozitor”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.