“Există angajamente ferme de creştere a resurselor puse la dispoziţia FMI cu mai mult de 430 de miliarde dolari”, au declarat miniştrii de finanţe ai grupului într-un comunicat publicat la sfârşitul unei reuniuni la Washington. Într-un comunicat separat, citat de AFP, FMI anunţă repartizarea acestor angajamente, dintre care cele mai importante sunt de 150 de miliarde de euro de la zona euro, 60 miliarde de dolari de la Japonia şi 72 miliarde de dolari de la “China, Rusia şi alte ţări” neprecizate.

Încercările FMI de a strânge mai mulţi bani pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro vor fi susţinute condiţionat de statele emergente, care au cerut mai multă putere în cadrul instituţiei în schimbul fondurilor suplimentare, a anunţat ieri Reuters. Ministrul brazilian al Finanţelor, Guido Mantega, a prezentat termenii unei posibile înţelegeri după o întâlnire cu reprezentanţii celorlalte naţiuni din grupul BRICS, Russia, India, China şi Africa de Sud.

“Ei trebuie sa se întoarcă acasă, să comunice într-un mod adecvat”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-o conferinţă de presă.  G20 a explicat că a luat această decizie în faţa unei conjuncturi incerte.

“Previziunile de creştere pentru anul 2012 rămân moderate, reducerea datoriilor împiedică creşterea consumului şi a investiţiilor, volatilitatea rămâne ridicată, ceea ce reflectă presiunile de pe pieţele financiare din Europa, precum şi riscurile persistente”, a mai spus Lagarde.

Sursa: Agerpres